WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hilversum en Scholen
Ankeveen, di 1 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De actiegroep Wijdemeren2020 is bang dat er scholen opgeheven worden als Wijdemeren gaat fuseren met Hilversum.

Update 1-12-2015, 23.46: Reactie van Gert Zagt (DLP) onderaan toegevoegd.

ingezonden bericht

Worden er basisscholen opgeheven na een fusie met Hilversum ?

Uit een recent onderzoek blijkt dat er drie basisscholen in Wijdemeren zijn die binnenkort onder de opheffingsnorm van 80 leerlingen dreigen te raken. In Ankeveen, Nieuw Loosdrecht en Oud Loosdrecht. Bij een leerlingen aantal onder de tachtig dreigt zo’n school opgeheven te worden.Ondanks hun kleine omvang, doen ze het kwalitatief goed.

Eric Torsing van het CDA heeft zich in de raadscommissie sterk gemaakt om deze basisscholen te behouden, terecht. Een basisschool is voor de toekomst en levensvatbaarheid van een dorpskern van levensbelang. Zonder basisschool willen families met kinderen er niet meer wonen, het dorp vergrijst, kinderspelen verdwijnen, verenigingen krimpen etc.

We hebben er zeker vertrouwen in dat de gemeenteraad van Wijdemeren voldoende extra middelen ter beschikking zal blijven stellen om deze kleine scholen te behouden, ook als het leerlingen aantal onder de 80 ligt. Dat wordt raadsbreed gesteund. Maar als Wijdemeren overgenomen wordt door Hilversum (fusie noemen we dat vergoelijkend) dan betwijfelen we dat sterk. Een stadsachtige gemeente als Hilversum heeft andere prioriteiten en zal meer de landelijke normen volgen. En er is dan geen gemeenteraad van Wijdemeren meer om bij te sturen. Er zullen maar weinig mensen uit de kernen van Wijdemeren in de nieuwe Hilversumse gemeenteraad zitten na een fusie. Dan zit het er dik in dat deze basisscholen verdwijnen. Dit is zeker een gevaar wat we niet moeten onderschatten.

Hoe kan Eric Torsing nou enerzijds het behoud van de bedreigde basisscholen bepleiten en tegelijkertijd met de rest van het CDA voor een fusie met Hilversum zijn? Met een fusie lopen deze scholen een groot risico. De raadsleden dragen hier een grote verantwoordelijkheid.

Burgerinitiatief Wijdemeren2020

Mail: wijdemeren2020@gmail.com
Web: www.wijdemeren2020.nl

Naschrift WWK:

Wij raden het bestuur van het actiecomité aan om zich te verdiepen in de financiering van het openbaar en het bijzonder onderwijs. De criteria voor het financieren en opheffen van scholen komen volgens ons van het ministerie van onderwijs en niet van de gemeente Wijdemeren, (dan wel de gemeente Hilversumse Meren).

Zo was er in Oud Kortenhoef ooit de Wildeboerschool met twee klassen en de Lindeschool in Ankeveen met één klas. Die werden opgeheven door het ministerie vanwege gebrek aan leerlingen en niet door de gemeente 's-Graveland. Het is dan ook volgens ons niet de vraag of Wijdemeren (dan wel Hilversumse Meren) voldoende geld kan en wil fourneren om de scholen in stand te houden, maar het is de vraag of het ministerie ze nog wel toe staat om open te blijven en daar geld voor te geven.

Dat staat dus volkomen los van al dan niet een fusie met wie dan ook.

Rik Jungmann

Gert Zagt (DLP) reageerde:

Beste redactie,

Of een school al of niet wordt opgeheven daar gaat het ministerie niet over.
Daar gaat het bestuur van zo'n school namelijk zelf over.
Het zit dus iets anders in elkaar dan u in uw naschrift suggereert.
Het ministerie verschaft alleen de centjes.

Groet,
Gert Zagt
Fractievoorzitter De Lokale Partij

Naschrift WWK:

We zochten het even op. Dit is een aardig artikel over de normen die het ministerie hanteert voor financiering van een basisschool. Zakt een school onder de norm qua leerlingenaantal, dan stopt de financiering door het ministerie. Het is dan aan het (regionale) schoolbestuur om te besluiten wat er dan moet gebeuren. Opheffen of fuseren met een andere school. Want zoals altijd, wie betaalt bepaalt.

Dus Gert Zagt heeft gelijk, het bestuur bepaalt wat er moet gebeuren, maar het ministerie zit aan de knoppen van het geld, dus zo heel veel vrijheid heeft het schoolbestuur niet. Om nog maar te zwijgen over het regionale aspect. Een retorische vraag. Als er, pakweg, twee openbare scholen in Bussum en Laren geen financiering meer uit Den Haag krijgen, gaat Wijdemeren dan de bijdrage aan de Stichting Primair (het schoolbestuur) verhogen om die scholen elders in stand te houden met geld van de Wijdemeerse belastingbetaler?

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief