WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zeventig Jaar Bevrijding
Wijdemeren, wo 29 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zeventig jaar bevrijding wordt in Wijdemeren gevierd met exposities, voertuigen, vliegtuigen, en een bevrijdingsvuur.

Update 1-5-2015, 22.10: Het hieronder genoemde progrmma voor Nederhorst den Berg is niet geheel coorect en compleet. Sieta Vermeulen zond ons het complete programma voor Nederhorst.

Vier en vijf mei

Aan vier mei wordt in de kernen meer of minder aandacht geschonken. Dat vier mei de opmaat is naar vijf mei en dit jaar zeker vanwege de zeventigste verjaardag van de bevrijding komt in Nederhorst den Berg en in Loosdrecht het best uit de verf met een programma op vijf mei. In Kortenhoef wordt er iets georganiseerd op 3 mei. Van Ankeveen konden wij niets vinden. Wij liepen de programma's van de verschillende kernen na.

  • Oranje Comité Kortenhoef-'s-Graveland: Op 3 mei is een algemeen programma voor senioren samengesteld en passeren historische voertuigen Kortenhoef en 's-Graveland. Op 4 mei is de herdenking bij de Van Heumenhof. Op 5 mei 2015 viert Nederland haar 70 jarige bevrijding. Het Oranje Comite Kortenhoef / ’s-Graveland organiseert op 5 mei geen activiteiten in de dorpen Kortenhoef en ’s- Graveland.
  • Stichting Oranjeactiviteiten Ankeveen: In het programma op de website staat niets over 4 en 5 mei.
  • Het Oranjecomité Nederhorst den Berg heeft geen website. Het programma voor vijf mei in Nederhorst den Berg staat in het programma dat te vinden is op de website van het Oranje Comité Kortenhoef-'s-Graveland. Daar staat:

    De festiviteiten concentreren zich rond het cultureel Centrum aan de Blijklaan in Nederhorst den Berg.
    In het centrum is een expositie over Nederhorst den Berg in de oorlog
    12:00 De lopers van de BRC brengen het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Blijklaan
    12:15 Ongeveer 65 historische voertuigen komen aan op het feestterrein en parkeren daar zodat iedereen de voertuigen van dichtbij kan zien terwijl de voertuigen geparkeerd staan wordt er opgetreden door een zangeres.
    13:15 De voertuigen vertrekken
    Ergens tussen 13:00-13:30 komen, afhankelijk van het weer, een aantal historische vliegtuigen een aantal keren (in verschillende formaties) over het feestterrein vliegen.
    Rond 13:45 eindigen de festiviteiten op het feestterrein
  • De Stichting Sloep uit Loosdrecht is de enige organisatie in een Wijdemeerse dorpskern die een uitgebreid programma heeft voor vier en vijf mei.

persbericht

Historie, cultuur, sport en feest; voor ieder wat wils!
Programma 70 jaar bevrijding Wijdemeren

Het feestelijke programma om 70 jaar bevrijding te vieren is klaar. Er zijn bijzondere exposities, de colonne ’t Gooi Bevrijd is te bezichtigen, het bevrijdingsvuur wordt verspreid en er is een fly-over van bijzondere historische vliegtuigen.

Exposities

Er is een gezamenlijke expositie van de Historische Kringen met omvangrijke privéverzamelingen die nu voor publiek toegankelijk worden. Ook zijn er bijzondere posters van de Anne Frank stichting en geborduurde doeken ter herinnering aan 1940-1945. De expositie wordt feestelijk geopend door burgemeester Smit samen met veteranen uit de gemeente. De opening is op zaterdag 2 mei om 10.00 uur in De Drie Dorpen, Cannenburgerweg 51 Ankeveen.
In het Sociaal Cultureel Centrum in Nederhorst den Berg is een expositie ingericht over oorlog en bevrijding in Nederhorst den Berg. Burgemeester Smit opent deze expositie op zaterdag 2 mei om 13.00 uur, Blijklaan 1 Nederhorst den Berg.
Tot slot kunnen in de publiekshal in het gemeentehuis bezoekers de kleine expositie Kunst en Verhalen, rondom kunst uit WO II bekijken. Alle exposities zijn gratis te bezoeken.

Historische voertuigen en fly-over

De colonne ’t Gooi Bevrijd rijdt met ongeveer 60 bevrijdingsvoertuigen net als 70 jaar geleden door het hele Gooi. De voertuigen zijn in Wijdemeren te bezichtigen op zaterdag 2 mei in Loosdrecht, zondag 3 mei in Kortenhoef en dinsdag 5 mei in Nederhorst den Berg. Op Bevrijdingsdag is er een fly-over van de fameuze ‘Fokker four’ en Spitfire. Diverse sportgroepen halen die ochtend al het bevrijdingsvuur op vanuit Wageningen en ’s avonds laat is er een afsluitend Bevrijdingsvuurwerk.

Meer informatie en de complete programma’s

De organisatie is in handen van de historische kringen en oranjecomite’s en verenigingen uit de diverse kernen in Wijdemeren. Naast de gezamenlijke programmaonderdelen bieden zij nog meer festiviteiten.

Meer informatie en complete programma’s op:

Gemeente Wijdemeren www.wijdemeren.nl/70jaarbevrijdingwijdemeren
Historische Kring in de Gloriosa www.hk-kortenhoef.nl
Historische Kring Loosdrecht www.hkloosdrecht.nl
Historische Kring Nederhorst den Berg www.historischekring.nl
Oranjecomité ’s-Graveland/Kortenhoef www.oranjecomitekortenhoef.nl  
Stichting Oranjefestiviteiten Ankeveen www.sofa-ankeveen.nl
Oranjevereniging Nederhorst den Berg
Stichting Sloep Volksfeesten, www.stichtingsloep.nl
Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland, www.kunstwijdemeren.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief