Cor Koster
Een andere Wmo-verordening
Bij de planning van de nieuwe Wmo-taken werkt Wijdemeren samen met Weesp en Stichtse Vecht. Daarbij hoort een Wmo-verordening. In een eerder artikel noemde ik die verordening “slecht”. Dat was fout. Ik had moeten schrijven: “HEEL slecht”. Ik zeg dit na lezing van de Wmo-verordening die de gemeenten in Gooi en Vechtstreek gezamenlijk opgesteld hebben en die eveneens deze maand door de G&V-gemeenteraden vastgesteld gaat worden.
|
Als ik de verordening van (bijvoorbeeld) Eemnes en Wijdemeren naast elkaar leg, blijkt er een wereld van verschil te zijn in toon en inhoud. Een paar voorbeelden ter illustratie. De verordening van Wijdemeren begint, na een lijst begripsbepalingen (waarin overigens het belangrijke ‘maatwerkvoorziening’ ontbreekt), met de manier waarop je een hulpvraag moet melden. In Eemnes begint men met wat de gemeente voor de mensen doet, namelijk het ondersteunen van inwoners en het zorg dragen voor voorzieningen. Dit illustreert het wezenlijk verschil: in Eemnes is de gemeente er voor de burgers, in Wijdemeren is het precies andersom. |
Weigeringsgronden
Wijdemeren geeft 18 weigeringsgronden voor een maatwerkvoorziening, Eemnes geen enkele. In m’n vorige stukje ging ik ook in op het ‘primaat van verhuizen’ in de Wijdemeerse verordening: soms moet je verhuizen, soms mag je niet verhuizen. In Eemnes hebben ze het er zelfs niet over. Terecht natuurlijk.
Er zijn veel meer voorbeelden te geven van de grote verschillen in benadering van de Gooi & Vecht-gemeenten enerzijds en de SWW-gemeenten anderzijds. De verordening van Wijdemeren is in alle opzichten slechter. Volgens mij krijgt onze gemeente daar veel juridische problemen mee. Ik zie eenzelfde soort ramp aankomen als het revindicatiedrama.
Het is nog niet te laat
De gemeenteraad kan in de vergadering van 30 oktober de hele concept-verordening nog afwijzen en er op staan dat er een nieuwe komt. Dat hoeft niet veel werk te zijn: men kan gewoon die van Eemnes of een andere G&V-gemeente overnemen. Qua tijdspad kan het net: de verordening moet voor 1 januari vastgesteld worden. Dat geeft nog ruimte voor advisering door de Wmo-raad en voor behandeling in een commissie.
De commissie heeft de huidige concept-verordening gewoon laten passeren. Onbegrijpelijk dat men zich bij de behandeling zo achteloos en onverschillig opstelde. De gemeenteraad heeft nu een tweede kans. Het is te hopen dat men die kans grijpt. De inwoners hebben daar recht op.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |