WIJDEMEERSE WEBKRANT
Boos op Natuurmonumenten
Nederhorst den Berg, zo 23 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Omwonenden van sporthal De Blijk zijn boos op Natuurmonumenten, omdat er ruig gesnoeid wordt op het terrein waar de hardloopbaan van de Bergse Runners Club komt.

Wie vandaag een wandelingetje maakte over het terrein achter sporthal De Blijk, bij het strandje, herkende het gebied nog maar nauwelijks. Enorme bomen zijn er de afgelopen week gerooid. Het terrein ligt bezaaid met boomstamdelen van 20, 30 tot 75 cm dik, naast boomstronken die de enorme voet markeren van de plek waar de grote bomen hebben gestaan. Op het bord bij de toegang tot het gebiedje hebben omwonenden een petitie aangeplakt en roept men medestanders op om morgenochtend om 7.30 bij de sporthal te komen protesteren als de snoeiploeg van Natuurmonumenten op het werk verschijnt. Op het pamflet staat: "Dit heeft niets te maken met de aanleg van het looppad van de Runnersclub."


Uitzicht op de achterzijde van sporthal De Blijk.

In de raad van 30 oktober besloot de gemeenteraad tot de aanleg van een hardloopparcours voor de BRC Vanuit de omgeving kwamen daar tot nu toe weinig bezwaren tegen, omdat het bestaande pad iets verbreed zou worden en hier en daar wat struiken en bosjes verwijderd zouden worden. Bovendien komt er slechts lage led-verlichting die uit wordt geschakeld als het parcours niet gebruikt wordt.Een citaat uit het raadsvoorstel:

"1.1 Door gebruik te maken van bestaande paden wordt het gebied nauwelijks aangetast.
Slechts aan de noord-oostzijde van het parcours dient er een kleine afronding van de paden plaats te vinden. Dit kan door het snoeien van struiken waarbij er geen van waarde zijnde bomen hoeven te worden gekapt."

en

"1.3 De natuurwaarde van het gebied wordt niet aangetast.
Vanwege de ligging in het Natura 2000 gebied en grenzend aan de EHS was het nood-zakelijk een zgn. ‘Natuurtoets’ te laten uitvoeren voor de aanleg van het hardlooppar-cours met verlichting. Uitkomst hiervan is dat met toepassing van o.a. een vleermuis-vriendelijke LED verlichting, welke alleen wordt ingeschakeld als er daadwerkelijk wordt getraind door de BRC (2 avonden per week) de invloed op de natuur nihil is. Door de provincie Noord-Holland is dan ook ontheffing verleend voor deze aanleg (bijlage)."

Alle links naar onderliggende stukken bij het raadsbesluit zijn te vinden op de agenda van de raad van 30 oktober 2014.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief