WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vogelhuizen bij Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht, vr 21 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de zomer van 2014 (2 april tot 31 augustus) toont Kasteel-Museum Sypesteyn hoe hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door het fenomeen nestkast en vogelhuis.

Syspesteyn werkt samen met gastconservator Judith van Meeuwen. What's in a name als het over vogelhuizen gaat...

persbericht

Luchtkastelen op Sypesteyn
Zomertentoonstelling hedendaagse kunst in Loosdrecht

In de zomer van 2014 (2 april tot 31 augustus) toont Kasteel-Museum Sypesteyn hoe hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door het fenomeen nestkast en vogelhuis.

Het thema lijkt op het eerste gezicht vooral te appelleren aan een gevoel van vertedering, maar gaat veel verder: de expositie toont fragiele poëtische werken en indrukwekkende monumentale constructies. Sypesteyn laat met dit project zien hoe cultuur- en natuurbeleving samengaan.
Het project ‘Luchtkastelen’ toont bestaand werk van een groot aantal kunstenaars, in combinatie met een speciaal voor de gelegenheid gemaakt monumentaal nieuw werk van Wouter Klein Velderman en een opdracht aan studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Nestkasten zijn een vreemd fenomeen; door mensenbrein ontworpen constructies, voor dieren die in de natuur takjes bij elkaar sprokkelen en nesten bouwen in een holle boom of spelonk. Soms hebben deze vogelhuizen de vorm van mensenhuizen, miniatuurconstructies met bijvoorbeeld een puntdak. De oudst bekende nestkasten zijn spreeuwenpotten en eendenkorven uit de 16e en 17e eeuw. In kookboeken uit die tijd zijn recepten te vinden van spreeuwensoep, ‘pasteij van jonge zwaluwen’ en tal van andere gerechten waarin gevogelte werd verwerkt. De oude nestpotten waren dan ook vooral bedoeld om jonge vogels te kweken voor consumptie. Tegenwoordig is de reden waarom men een nestkast ophangt een andere: beschutting bieden, waardoor sommige in hun bestaan bedreigde soorten kunnen overleven.

Luchtkastelen: meer dan een tentoonstelling

Het project bestaat uit drie deelprojecten:  een tentoonstelling van bestaand werk,  opdrachtgeverschap en inspiratie voor kunstenaars in opleiding
Tentoonstelling bestaand werk: verspreid door het kasteel zijn kunstwerken in de vorm van nestkasten ingevoegd in het historische museuminterieur. Door de vormen en gebruikte materialen, waaronder in Sypesteyn natuurlijk ook porselein, gaan deze eigentijdse toevoegingen verrassende en spannende relaties aan met de voorwerpen in de vaste opstelling.
Opdrachtgeverschap: in de directe omgeving van het kasteel realiseert Wouter Klein Velderman een monumentaal werk in situ. Klein Velderman houdt zich voor dit project bezig met het architectuurnaaien. Hij verwerkt op zijn naaimachine de mix van bouwstijlen die zijn af te lezen van het kasteel. Door deze om te zetten in zeildoek ondergaan ze nogmaals een transformatie. Bovendien is dit nieuwe kasteel alleen maar bestemd voor vogels.
Inspiratie voor kunstenaars in opleiding: behalve kunstwerken geïnspireerd door het idee nestkast en/of vogelhuis van gevestigde hedendaagse kunstenaars is er ook werk voor in de tuin en het park dat tweedejaars studenten van Hogeschool Utrecht op basis van dit thema maakten in overleg met de vogelbescherming.

Voor het project Luchtkastelen werkt Sypesteyn samen met gastconservator Judith van Meeuwen, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de vogelbeschermingsorganisatie Gooi & Vecht.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief