WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vaart in de Vaart Gestopt?
's-Graveland, do 13 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Noord-Holland stopt met het onderzoek naar de haalbaarheid het gebruik van de 's-Gravelandse vaart en de Karnemelksloot motorvaart, Vaart in de Vaart.

Hieronder twee teksten. Eén tekst uit de Nieuwsflits die Ondernemend Wijdemeren (v/h OCW en OKL) vandaag uit deed gaan. De tweede tekst komt van de website van de provincie Noord-Holland en is (waarschijnlijk) al wat ouder. Op die site staan helaas geen data boven de berichten.

Dossier Vaart in de Vaart

Nieuwsbrief Ondernemend Wijdemeren

Geen Vaart in de Vaart

Provincie Noord-Holland stopt met het onderzoek van de haalbaarheid van maatregelen die het gebruik van de 's-Gravelandse vaart en de Karnemelksloot voor grotere en kleinere gemotoriseerde pleziervaartuigen mogelijk maken. Dit betekent een streep door 'Vaart in de Vaart'.
Uit onderzoek blijkt dat de kosten van de maatregelen te hoog worden. De vaarten zijn wel geschikt voor kano's, roei- en fluisterbootjes.
Om de vaarten geschikt te maken voor grotere gemotoriseerde vaartuigen zijn aanpassingen aan de infrastructuur nodig, zoals het aanpassen van sluizen en beschoeiing, het verhogen van lage bruggen en baggeren. De kosten hiervan komen boven de 11 miljoen euro uit. De kosten van de maatregelen voor alleen kleinere gemotoriseerde pleziervaartuigen bedragen naar verwachting ruim 9 miljoen euro.

Wensbeeld watersport

De aanleiding van het onderzoek was het 'wensbeeld vaarrecreatie' van het Watersportverbond dat in 2010 op verzoek van de Gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vechtstreek (AGV) is opgesteld.
Dit besluit is een voorlopig besluit. De Gebiedscommissie AGV wordt advies gevraagd. Onder andere over de inzet van de gelden. Het gereserveerde budget uit het Groene Uitweg-programma blijft voor dit gebied beschikbaar. Op basis van de reacties neemt de provincie een definitief besluit.

Deze tekst staat in de Nieuwsflits nr. 5 van Ondernemend Wijdemeren van 13 maart 2014

website Noord Holland

Haalbaarheidsonderzoek vaarrecreatie 's-Gravelandsevaart

De provincie Noord-Holland heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van maatregelen die moeten leiden tot een intensiever gebruik van de 's-Gravelandsevaart en de Karnemelksloot als vaarweg voor vaarrecreatie. Deze vaarten vormen schakels in het routenetwerk voor de kleinere recreatievaart in het Oostelijk Vechtplassengebied.

Wensbeeld vaarrecreatie

Aanleiding voor het haalbaarheidsonderzoek is een ‘Wensbeeld vaarrecreatie’ van de Watersportorganisaties. Dit wensbeeld is in 2010 op verzoek van de ILG-gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vechtstreek (AGV) voor het gebied opgesteld. Projecten die daarin het meest haalbaar leken, zijn door de provincie nader onderzocht.
In het haalbaarheidsonderzoek gaat het om de zogenaamde ‘kleine recreatievaart’, zoals kano’s, sloepen en kleinere motorboten van maximaal 1.10 diepgang en 1.80 m opbouwhoogte. Hierbij moet rekening gehouden worden  met randvoorwaarden uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) en doelstellingen van Natura 2000. Als de maatregelen als maatschappelijk en financieel haalbaar worden geschat en er mede financieringsbereidheid is van betrokken partijen, kan het onderzoek uiteindelijk leiden tot verbetermaatregelen aan de infrastructuur van vaarrecreatie.

Onderzoek

Het eerste kosten-/batenonderzoek uit april 2012 heeft uitgewezen dat er een negatieve financiële kosten-/batenbalans is om de maatregelen uit te kunnen voeren.  De kosten van maatregelen voor boten van 1.10 diep en 1.80 hoog zijn voor de ‘s-Gravelandsevaart Noord en Midden begroot op minimaal €10,6 tot €11,6 miljoen. Naar aanleiding hiervan hebben de provincie, AGV en gemeente op advies van de gebiedscommissie besloten om in 2013 vervolgonderzoek te doen naar wat wél mogelijk is voor de kleine recreatievaart. De provincie neemt op grond van het haalbaarheidsonderzoek een voorlopig besluit.

Samenwerking

Bij het onderzoek werkt de provincie samen met het Waterschap AGV en de gemeente Wijdemeren. Andere belanghebbenden zijn onder meer de Watersportorganisaties, Natuurmonumenten, de regio Gooi en Vechtstreek, de gemeenten Naarden, Weesp en Hilversum, bewoners langs de ‘s- Gravelandsevaart, de Roeivereniging Naarden en de Stichting Fort Uitermeer.

Deze tekst staat op de website van de Provincie Noord-Holland daar staat helaas geen datum bij. Hij lijkt al vrij oud.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Div.
foto
---
auteur
div.
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief