WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Brandweerplannen wel OK?
Wijdemeren, do 13 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De brandweer Gooi en Vechtstreek ondergaat veranderingen in de organisatie. De nieuwe brandweerorganisatie Gooi en Vecht wordt ook wel het Nieuwe Rood genoemd.

TS4 en TS2

Een belangrijk onderdeel van deze verandering is de inzet van een zogenoemde TS4 en TS2 variant. Deze variant houdt in dat, waar nu een Tankautospuit met een ploeg van 6 personen (ook wel TS6 genoemd) uitrukt, in de toekomst wordt uitgerukt in een combinatie van een TS4 (Tankautospuit 4 personen van desbetreffende brandweerpost in die plaats) en een TS2 (kleine autospuit met 2 personen). Dit om de slagkracht (lees te hoge opkomst- en aanrijtijd vooral in Wijdemeren) te verbeteren. Dit betekent dat bij een incident (brand of ongeval) in de gemeente Wijdemeren minimaal 2 voertuigen ter plaatse komen in tegenstelling tot 1 voertuig in het verleden. Meer informatie is te lezen op de website van de Brandweer Gooi en Vechtstreek.

Hoewel niemand tegen een verbetering van de brandweerzorg in Wijdemeren kan zijn, kunnen bij de inzet van de TS4 en TS2 wel enige kanttekeningen geplaatst worden en is het belangrijk dat er volledige openheid en informatie hieromtrent wordt gegeven. Ook over de kosten van dit plan. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers schreef een kritische brief over de uitkomsten van onderzoeken naar de inzet van de TS4 en TS2 en zond deze aan de Veilgheidsregio Gooi en Vechtstreek en aan alle betrokken gemeenten en gemeenteraden.

Uit de brief komt naar voren dat het maar de vraag is of de inzet van de TS4 en TS2 wettelijk is toegestaan (Arbo en verzekeringstechnisch etc.) en of het gewenste effect wordt behaald. Een hoop onduidelijkheid dus nog. Daarenboven is er binnen de vrijwilligers van de brandweer Gooi en Vechtstreek de nodige onrust, mede gebaseerd op de invoering van de TS4 en TS2 variant. Liesbeth Siderius (Fractie Siderius/DB 1)) stelde over deze kwestie vragen aan het college.

1) Liesbeth Siderius werd bij de vorige verkiezingen op de lijst van de VVD in de raad gekozen. Begin januari vorig jaar verbrak de rest van de fractie de samenwerking met haar, waarna zij verder ging als de fractie Siderius. Enige tijd geleden gaf zij aan dat zij zich zou aansluiten bij Dorpsbelangen. Op dit moment bevindt zij zich als gevolg van dat besluit in een soort niemandsland. Zij is nog één week fractievoorzitter van de éénmansfractie Siderius, maar tegelijkertijd staat zij ook op nummer 10 van de kieslijst van Dorpsbelangen. (Vandaar de fractie Siderius/DB.)

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief