WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Revindicatie Twee Ton
Wijdemeren di 4 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het revindicatieproject kostte tot nu toe twee ton meer dan het opbracht. Het college wil het overhevelen naar een bureau dat de opbrengst mag houden tot een drempelbedrag.

De 600 aangeschrevenen krijgen te maken met bureau Eiffel dat zijn omzet gaat halen uit het winnen van revindicatiezaken en het overtuigen van burgers die indertijd de stuitingsbrief hebben ontvangen. Cor Koster houdt zijn hart vast.

ingezonden bericht

Kosten en Baten

Je kunt op verschillende manieren naar de revindicatieramp kijken, en wel van de bestuurlijke kant, van de menselijke kant en van de financiële kant. Dat laatste is nu mogelijk, want het college heeft antwoord gegeven op vragen van een aantal fracties  over het project. Er ligt nu ook een voorstel over hoe het verder moet met het revindicatieproject.

De gemeente heeft behoorlijk wat kosten gemaakt. In totaal in 2012 en 2013 een bedrag van €278.500. Dit bestaat uit de ambtelijke inzet van circa 1500 uur, hetgeen (een schatting mijnerzijds) € 50.000 gekost heeft. Dan zijn er gerechtelijke kosten (inclusief de kosten van griffie en advocaten) van € 104.000. De beruchte kaartjes van het kadaster waren € 28.500, en men heeft € 96.000 betaald voor de inhuur van externe krachten. Opgeteld dus € 278.500.

Baten zijn er ook, alleen halen die niet bij de kosten. De totale opbrengst uit grondverkoop is € 63.685. Daarbij komen dan nog huuropbrengsten (€ 3.737,- per jaar) omdat sommige burgers de grond huren in plaats van kopen. Dit kan natuurlijk meer worden, maar dit is de stand van zaken tot nu toe. De hele zaak heeft dus op dit moment ruim twee ton meer gekost dan hij opgebracht heeft.

Tollenaren en zondaren

Kennelijk heeft het college zelf ook de buik vol van het hele gedoe. Er ligt nu een raadsvoorstel om de hele zaak te dumpen bij bureau Eiffel, gespecialiseerd in snippergroen. Dan is men van het gezeur af, en het kost ook niets, want het bureau betaalt zichzelf uit de grondopbrengsten. Alle opbrengsten van verkoop aan burgers gaan tot een drempelbedrag naar het bureau. Als er méér uit de burgers geperst kan worden, dan krijgt de gemeente de helft.

De constructie doet denken aan het verhaal van de tollenaren in de Bijbel. Die mensen hadden een concessie van de overheid om belastingen te innen. Zij garandeerden een bepaald bedrag voor de staatskas en alles wat zij meer konden innen was pure winst. Tollenaren waren dan ok niet erg geliefd. Jezus stelde ze op één lijn met zondaren. Ik haast me te zeggen dat dit natuurlijk in onze gemeente heel anders is en ik wil zeker niets ten nadele van bureau Eiffel zeggen. Maar soms dringen associaties zich nu eenmaal op. Ook over wie hier de zondaren nu eigenlijk zijn.

De gemeenteraad moet over dit voorstel een beslissing nemen. Ik ben benieuwd in welke bochten de fracties zich aanstaande donderdag wringen bij het goedkeuren van dit voorstel.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief