WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Minder inbraak, meer fietsdiefstal
Wijdemeren, vr 17 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het aantal woninginbraken in Wijdemeren halveerde in 2013, geweld nam met een kwart af, maar fietsendiefstallen stegen met de helft. Ook winkeldiefstal nam flink toe.

persbericht

Aantal woninginbraken gehalveerd

In 2013 is de criminaliteit in Wijdemeren met gemiddeld 10% afgenomen. Het aantal woninginbraken daalde fors met 48%, het aantal geweldsmisdrijven nam af met 22% en het aantal meldingen van jongerenoverlast is afgenomen met 32%. Daarentegen is het aantal fietsdiefstallen en het aantal winkeldiefstallen met respectievelijk 52% en 21% gestegen. Dit blijkt uit het veiligheidsbeeld 2013 uitgebracht door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland.

Burgemeester Smit: “De impact van een inbraak is enorm groot. Ik ben dan ook verheugd over de enorme daling. We blijven ons onverminderd inzetten om het aantal verder terug te brengen.”

Aantal woninginbraken gehalveerd

Het aantal woninginbraken is gedaald van 132 keer in 2012 naar 68 keer in 2013, waarvan 19 pogingen niet slaagden. Ondanks deze flinke daling van 48% ligt het aantal woninginbraken nu op het regionale gemiddelde. Het streven is om in 2014 onder dit gemiddelde uit te komen. De forse daling komt voornamelijk voort uit de combinatie van preventie, extra toezicht en opsporing. Goed voorbeeld hiervan is het volgen en controleren van bekende woninginbrekers in Hilversum/Wijdemeren door de politie.

Tijdens het zogenoemde ‘Donkere Dagen Offensief’ van september tot april is de politie opvallend en onopvallend aanwezig in de wijken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een auto met automatische nummerplaatregistratie met een databestand met kentekens van bekende criminelen. Ook is een politieteam om de twee weken in een gedeelte van Hilversum en Wijdemeren zichtbaar aanwezig. Afgelopen jaar heeft de gemeente extra aandacht besteed aan het politiekeurmerk veilig wonen, voorlichting en de inzet van burgernet.

Minder geweldmisdrijven en minder jeugdoverlast

Het aantal geweldsmisdrijven is in 2013 met 22% gedaald. Vooral zedenmisdrijven (-25%) en bedreigingen (-30%) zijn opvallende dalers. Hierbij moet opgemerkt worden dat het bestrijden van geweld belangrijk is, maar niet primair een prioriteit in het veiligheidsbeleid van de gemeente Wijdemeren. Dit komt doordat er gelukkig niet veel geweldsmisdrijven worden gepleegd. Wel is er structurele aandacht voor de aanpak van huiselijk geweld. Het aantal meldingen jongerenoverlast is in 2013 met 32% gedaald ten opzichte van 2012. Er is momenteel slechts één groep die merkbare overlast veroorzaakt. Samen met de politie, jongerenwerk, de gemeente, bewoners en ondernemers wordt hier aan een oplossing gewerkt.

Veel voorkomende criminaliteit

Het aantal gevallen van fietsendiefstal (+52%) is de sterkste stijger en het aantal winkeldiefstallen is gestegen met 21%.

Op www.wijdemeren.nl/veiligheidsbeeld is het gehele Veiligheidsbeeld 2013 van Wijdemeren te raadplegen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief