WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Remkes over Democratie
Noord-Holland, vr 17 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zorgen over democratische controle, over volksvertegenwoordigers en over het collectieve geheugen in gemeenteraden. CdK Johan Remkes benoemde ze vorige week.


Johan Remkes

Op 10 januari schreven wij dat Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, in zijn Nieuwjaarstoespraak kritisch was over de lokale democratie. Hieronder een korte samenvatting van die toespraak en een link naar de integrale tekst.

De complete toespraak vindt u hier.

website NH

CvdK Remkes in nieuwjaarsspeech: zorgen over lokale democratie

"Onze lokale democratie verdient permanente aandacht en onderhoud." Dat zei commissaris van de Koning Johan Remkes vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij ging daarin onder meer in op het ‘feest van de lokale democratie', de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Met betrekking tot de lokale democratie sprak Johan Remkes zijn zorg uit over:

  • het functioneren van gemeenschappelijke regelingen en de democratische controle daarop;
  • de tanende belangstelling voor het raadslidmaatschap als nevenfunctie van kwalitatief goede en voor de lokale samenleving representatieve burgers;
  • de steeds snellere doorstroming in onze volksvertegenwoordigende organen. De zittingsduur wordt korter, de ervaring en het geheugen steeds minder;
  • de verschraling van de regionale dagbladpers in relatie met de rol van de pers als externe controleur en waakhond.

Daarnaast refereerde hij aan de door het kabinet beoogde fusie van de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Provinciale Staten zijn deze week geïnformeerd over de stand van zaken in dat proces.

Remkes sprak ook over de economische ontwikkeling en de demografische trendbreuken in relatie tot het overheidsbeleid. "Soms kan het verstandig en nodig zijn een eenmaal ingeslagen weg te verlaten."

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
website NH
foto
website NH
auteur
website NH
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief