persbericht
ALMA, grootste telescoop ter wereld: de Nederlandse bijdrage
De ALMA (Atacama Large Millimeter Array) is wellicht het grootste en meest complexe Astronomische Observatorium in gebruik op dit moment. Het is een krachtig instrument samengesteld uit zesenzestig radiotelescopen hoog in de Andes in Noord-Chili. Vierenvijftig van de verplaatsbare antennes zijn twaalf meter breed en vier verdiepingen hoog. Twaalf antennes zijn zeven meter breed. Door deze antennes te koppelen ontstaat één reusachtige telescoop, een zgn. “interferometer”.
De ALMA radiotelescopen op de Chajnantor-hoogvlakte
in het noorden van Chili, 5000 meter boven zeeniveau. Credit: ALMA
De telescoop is in 2013 formeel in gebruik genomen. De antennes zijn gevoelig voor straling met golflengten van millimeters tot submillimeters. Door licht waar te nemen dat onzichtbaar is voor het menselijk oog, zal ALMA ons nooit eerder geziene details kunnen tonen van sterren-in-wording, van babysterrenstelsels in het vroege heelal en van groeiende planeten rond verre zonnen. Ze zal ook moleculen ontdekken en in kaart brengen – vele daarvan essentieel voor het ontstaan van leven – die in de ruimte tussen de sterren ontstaan.
Op 20 februari a.s. geeft Ir. Joost Adema een lezing over het project. Wat is ALMA? Hoe ziet het er uit? Waarom wordt het gebouwd? Daarbij gaat hij in op de Nederlandse bijdrage: de Band 9 ontvangers waarvoor hij zelf projectleider is geweest. Ten slotte gaat hij in op de eerste resultaten en toekomstplannen voor de telescoop.
De lezing wordt gehouden om 20:00 uur in het Alberdingk Thijm College, Laapersveld 9 in Hilversum, 1ste verdieping. Toegang is gratis voor de leden van Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en sterrenkunde afdeling ‘t Gooi. Voor niet-leden is de toegang €2. Iedereen is welkom! Voor meer informatie zie onze website. |