WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Raad: 'Kan', 'Muis' en Tweet
Wijdemeren, vr 19 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Twee woorden domineerden de gemeenteraad. Het woordje 'kan' en het woordje 'muis'. En er werd getwitterd dat het een lust was. De vergadering was pas om half 1 afgelopen.

Bij de aanvang van de laatste raadsvergadering van 2014 gisteren, waren Tim Emmelot (VVD) en Dick van Enk (CDA) afwezig. Later in de vergadering vlak voor de behandeling van de interpellatie vertrok ook Patricia Mossinkoff (D66) vanwege gezondheidsproblemen.

Kan


Weth. Sandra van Rijkom

Ria Hennis (DB)

Sieta Vermeulen (VVD)

Aan de orde waren verordeningen die betrekking hebben op de participatiewet, die op 1 januari van kracht wordt. Eén van de verordeningen die daarbij hoort is de 'Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Wijdemeren 2015'. Daarin wordt vastgelegd dat iemand die een uitkering ontvangt verplicht kan/zal worden om een tegenprestatie te leveren. Er werd lang gedebatteerd over de verordening, waarbij de kernvraag was of de gemeente van de uitkeringsgerechtigde altijd een tegenprestatie zal eisen, of dat de gemeente kan handelen naar bevind van zaken en beleidsvrijheid houdt om al dan niet in een specifiek geval af te zien van de eis om een tegenprestatie te laten leveren.
De VVD en ZZP vonden dat er wel erg veel 'kan' in de verordening staat. Zij pleitten ervoor om daar een dwingende verplichting (zal) van te maken. Wethouder Sandra van Rijkom verdedigde het collegevoorstel met verve en kennis van zaken, hetgeen er toe leidde dat het collegevoorstel vrijwel ongeschonden werd aangenomen met één ondergeschikt amendement over een termijn.

Interpellatie De Dikke Muis.

De aanleiding

Op 3 december werd in de commissie Ruimte en Economie gesproken over het huurcontract dat exploitant Walter Muis afsloot met de gemeente over de huur van een stuk grond voor een strandtent op het Loosdrechts Terras bij de passantenhaven voor de duur van twee jaar. dat debat riep zoveel vragen op, dat de gezamenlijke oppositie besloot om er een interpellatie aan te wijden in de raad van gisteren.

Een interpellatie wordt door de Dikke van Dale omschreven als "Een mondelinge vraag om inlichting van een kamerlid aan een minister." Vertaald naar de lokale politiek is het "Een mondelinge vraag om inlichting van een raadslid aan een wethouder." De interpellatie wordt vrijwel niet gebruikt in de lokale politiek. Voor Wijdemeren was het nieuw. Burgemeester Martijn Smit stelde voor om later nog eens te praten over het fenomeen interpellatie om te voorkomen dat dat gereedschap te pas en te onpas ingezet wordt.

Twee lijsten met vragen


D66: Nanne Roosenschoon, Joost Boermans en Patricia Mossinkoff

De interpellatie van D66, DB en ZZP (de oppositie) voldeed niet aan deze definitie, want het was niet één vraag, maar een uitgebreide schriftelijke vragenlijst. Vooraf zond de oppositie een lijst met 11 gedetailleerde vragen naar de griffie. Tijdens de raad somde Joost Boermans (D66) een andere lijst met 18 andere vragen op. Die nieuwe lijst was ingegeven door het feit dat het college tot woensdag geweigerd had om documenten en besluiten aan de raad te geven. Met een beroep op de WOB kreeg de oppositie op het laatste moment toch de gevraagde informatie, waardoor sommige vragen veranderden. Al met al leidden de twee vragenlijsten tot flinke verwarring. Wethouder Theo Reijn besloot uiteindelijk om eerst de 11 vragen te beantwoorden en daarna de 18 vragen om er zeker van te zijn dat er geen gemist zou worden.

Irritatie CDA

De interpellatiei die opgesteld was door Joost Boermans (D66) in overleg met ZZP en DB, was door hem vrij kort voor de vergadering ingediend bij de griffie. Bij de opening van de vergadering kon Jan Verbruggen (CDA) zijn ergernis niet onderdrukken nadat Joost Boermans (D66) het interpellatieverzoek had toegelicht.


Joost Boermans (D66)

Jan Verbruggen (CDA)

Alette Zandbergen (ZZP)

Verbruggen: "Wij hebben de indruk dat de Drie Musketiers (D66, DB en ZZP) de interpellatie op het allerlaatste moment hebben ingediend, terwijl ze ook druk met de pers in de weer waren. Wat is het doel van de interpellatie? De bestuurbaarheid van Wijdemeren aantasten? De wethouder pootje lichten?" Joost Boermans (D66) antwoordde dat het hier ging om openheid en betrouwbaarheid van de overheid omdat hij de indruk had dat andere ondernemers geen kans hadden gekregen. Die indruk werd door de wethouder indertijd versterkt toen hij zei dat hij "de randen van de wet" had opgezocht.

Het debat, over de gang van zaken rond de gunning en het contract van De Dikke Muis, begon om tien uur en was pas om half één afgelopen.


Wethouder Theo Reijn

Wethouder Theo Reijn had zich zeer goed voorbereid en ging op alle gestelde vragen serieus in, hetgeen hem zoveel goodwill opleverde dat hij na afloop van het debat daar van alle kanten, ook van de oppositie, complimenten voor kreeg. Nadat alle argumenten gewisseld waren, was het Sieta Vermeulen (VVD) die het debat het best samenvatte. "Wethouder Reijn is voortvarend, maar onzorgvuldig en niet altijd in het belang van Wijdemeren aan de slag gegaan met deze kwestie." Zij voegde er aan toe dat "de rest van het college heeft zitten slapen".
Burgemeester Martijn Smit ontkende het laatste. "Wethouder Reijn heeft uitgelegd waar hij mee bezig was en kreeg de steun van het college op hoofdlijnen."

Afronden


Kalkoen of hert? Even over nadenken...

Na deze enigszins informele afsluiting van het debat ging Alette Zandbergen (ZZP) onverdroten door met het stellen van nieuwe vragen over de taxatie en de passantenhaven. Dat werd burgemeester Smit rond kwart over twaaf te veel. "U kent mijn ongeduld. Ik heb het debat laten lopen, omdat ik niet wilde sturen, maar er zijn zoveel vragen beantwoord. Wat denkt u te bereiken met deze nieuwe vragen? De meningen van de partijen en het college worden echt niet meer aangepast op dit uur. Kunt u alstublieft afronden?"

Daarna ging het snel. Alette Zandbergen (ZZP) sloot af met de vaststelling dat zij geschrokken was van het dossier en de behandeling in de commissie. Ook zij gaf wethouder Theo Reijn complimenten voor de beantwoording gisteravond.

Jan Verbruggen (CDA) riep het college op om zich niet te laten ontmoedigen. René Voigt (DB) oordeelde dat er voortvarend, niet zorgvuldig en niet integer was gehandeld in deze kwestie. Stan Poels (PvdA/GL) verklaarde dat de aanpak anders had gemoeten, maar dat hij blij is dat er tenminste wat gebeurd is op het Loosdrechts Terras.

Het debat over de interpellatie werd afgesloten zoals het begon. Als een gedachtenwisseling, zonder dat daar een echte conclusie aan werd verbonden.

Twitteren tijdens de raad


Tweet om zes over twaalf, tijdens het debat.

Poels maakte tijden het interpellatiedebat een opmerking die zeer opmerkelijk was. Er wordt tegenwoordig tijdens de commissie- en raadsvergaderingen, maar ook bij de informatieavonden zeer druk getwitterd door Alette Zandbergen namens ZZP. De tweets en de foto's stromen binnen, gelardeerd met smileys. Gisteravond voegde Dorpsbelangen zich bij het twitterkoor. Stan Poels stelde aan de orde: "Ik wil het graag met de fractievoorzitters over het twitteren tijdens raad en commissies hebben. Ik lees nu net op twitter dat DB stelt "dat wethouder Reijn onzorgvuldig en niet integer is". Ik vind dat we afspraken moeten maken over het gebruik van sociale media. Sieta Vermeulen (VVD) viel hem van harte bij. René Voigt (DB) reageerde verrast. Hij wist helemaal niet dat zijn partij 10 seconden eerder op die manier, met deze mededeling, naar buiten was getreden...

Daarna sloot burgemeester Smit de vergadering nadat hij iedereen fijne feestdagen had toegewenst.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief