persbericht
Afspraken Samenwerken aan Veiligheid voor jeugd in de provincie Utrecht en Wijdemeren en Weesp bekrachtigd
Het Rijk heeft besloten dat alle vormen van zorg voor de jeugd (o.a. provinciale jeugdzorg, Jeugdzorg Plus, jeugd LVG en jeugd GGZ) vanaf 1 januari 2015 naar de gemeenten overgeheveld worden.
Een ingrijpende maatregel waardoor de jeugdzorg dichterbij de gezinnen wordt georganiseerd. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de vormgeving van deze nieuwe toekomst. In alle gemeenten van de provincie Utrecht en in Weesp en Wijdemeren zijn de afgelopen jaren lokale teams ontwikkeld. In aansluiting daarop is de organisatie voor als de veiligheid van het kind in het geding is, ook opnieuw ingericht.
Zorg voor jeugd dichtbij in het lokale team
Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Als er specifieke vragen of zorgen zijn over de opvoeding of de situatie van hun kind, dan is het lokale team van de gemeente het eerste aanspreekpunt. Heel veel vragen kunnen lokaal worden beantwoord. Bij een onveilige opvoedingssituatie -of een dreigende criminele carrière- sluit een gebiedsgebonden SAVE-team aan bij het lokale team.
Gebiedsgebonden SAVE-teams
In deze teams werken breed geschoolde allround medewerkers. De expertises op het gebied van onderzoek naar de bedreigde ontwikkeling van kinderen en kindermishandeling, crisisinterventie, jeugdbescherming en jeugdreclassering zijn in één team verenigd voor een specifiek gebied /regio. Hierbij wordt dus intensief samengewerkt met de lokale teams. Dit gebeurt aan de hand van de benaderingswijze SAmenwerken aan VEiligheid (SAVE). Ook de expertise die bijvoorbeeld nodig is in het omgaan met jeugdigen en ouders met een licht verstandelijke beperking is in de teams geborgd.
Afspraken vastgelegd
Afgelopen donderdag 11 december zijn de afspraken over de samenwerking tussen de SAVE-teams en de lokale teams door alle wethouders van de gemeenten in de provincie Utrecht en van Weesp en Wijdemeren en de SAVE-partners - Bureau Jeugdzorg Utrecht, de William Schrikker Groep en de Raad voor de Kinderbescherming Midden-Nederland – ondertekend.
Ook het Leger des Heils Jeugdbescherming en de Stichting Gereformeerde Jeugdbescherming gaan alvast wel mee doen met de SAVE-aanpak, maar ondertekenen later in 2015 de afspraken.
Het ondertekenen van de samenwerkingsafspraken is een belangrijke mijlpaal in de overdracht van de jeugdzorg naar gemeenten. De provincie Utrecht heeft het Bureau Jeugdzorg Utrecht de afgelopen periode de ruimte gegeven om de SAVE-werkwijze te ontwikkelen en ondersteund met financiële middelen. Er is een belangrijke basis gelegd waarmee ouders en kinderen in 2015 lokaal, dicht bij huis, passende hulp kunnen krijgen bij hun specifieke vraag. Daar waar sprake is van onveiligheid sluiten de SAVE-teams naadloos aan. |