WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jan Veenman overleden
Ankeveen, ma 8 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 5 december overleed de Ankeveense dorpshistoricus Jan Veenman op 83 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Jan Veenman wist alles wat er maar te weten is over de geschiedenis van zijn geliefde Ankeveen. Hij werkte regelmatig mee aan artikelen en boeken die Ankeveen als onderwerp hadden. In 2009 verscheen in samenwerking met Bruisend Ankeveen het succesvolle boek "Inwoners van Ankeveen in beeld" dat vrijwel meteen uitverkocht was. Ook schreef hij een boek over de Ankeveense IJsclub die 125 jaar bestond. Naar aanleiding van de archeologische opgravingen bij de bouw van de Dillewijn werkte hij aan een boek over dat gebouw, de voormalige Hervormde kerk in Ankeveen.

Jan Veenman maakte ook veel mooi gedetailleerde pentekeningen over het Ankeveen van vroeger. Die collectie wordt beheerd door het Streekhistorisch Archief Gooi en Vecht. Op de website van dat archief zijn veel van zijn tekeningen te zien.

Op de website van het Streekarchief staat de volgende tekst van de hand van Jan Veenman:

Eigenlijk leerde ik het tekenen bij louter toeval, veroorzaakt door een tweetal voorvallen. Geboren op 8 augustus 1931 bezocht ik de Ankeveense St. Joseph school, waar meester Frans Fennis de scepter zwaaide. Frans bestudeerde in zijn vrije tijd de geschiedenis van het dorp en kon er boeiend over vertellen. Toen mijn kindertekeningen voortdurend de hoogste cijfers haalden, vroeg Frans mij eens of ik voor zijn hobby enkele oude huisjes, die op punt stonden om gesloopt te worden, wilde natekenen. Trots was ik op de uitdaging. Het werd sindsdien een onafgebroken reeks van kleine dorpsschetsjes waarbij de nauwkeurigheid van het tekenen een steeds grotere rol begon te spelen, maar gelijktijdig wekte het ook mijn belangstelling op voor de geschiedenis van mijn geboortedorp.

Jan Veenman kreeg begin november een zware hartaanval waardoor hij in het ziekenhuis belandde. Uiteindelijk kwam hij die klap helaas niet meer te boven.

Ankeveen zal hem missen.

bron
div.
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief