persbericht
Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren geven Jeugdzorg verder vorm
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. De gemeenteraden van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren hebben de krachten gebundeld en pakken deze opgave samen op.
Met Bureau Jeugdzorg Utrecht en Bureau Jeugdzorg Noord-Holland worden gesprekken gevoerd over het organiseren van het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling (AMHK). Daarnaast willen de drie gemeenten inzetten op zogenoemde SAVE-teams (SAmenwerken aan VEiligheid) in de wijken. Deze teams vormen straks één gezicht per gezin en een belangrijk aanspreekpunt voor de sociale wijkteams die in de drie gemeenten gaan opereren.
Eind 2013 hebben de gemeenten in een zogenoemd transitiearrangement afspraken gemaakt over hoe zij de Jeugdzorg straks vorm willen geven. Momenteel werken de gemeenten deze afspraken verder uit. Vaststaat dat kinderen en jongeren uit de drie gemeenten die nu zorg ontvangen, dit ook na 1 januari 2015 bij dezelfde instantie blijven ontvangen.
Meldpunt AMHK
Het voornemen is om het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling vanaf 1 januari 2015 onder te brengen bij Bureau Jeugdzorg Utrecht. Hierbij zullen Bureau Jeugdzorg Utrecht en Noord-Holland samenwerken om de zorg in Weesp en Wijdemeren dichtbij kinderen en gezinnen te waarborgen. Wij beogen hiermee de veiligheid van de jeugd te garanderen.
SAVE-teams
SAVE staat voor SAmenwerken aan VEiligheid. In SAVE-teams werken allround beschermingsmedewerkers met expertise op het gebied van bedreigde ontwikkeling van kinderen, kindermishandeling, crisisinterventie, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Eén medewerker kan dus alle beschermingsfuncties uitvoeren die nodig zijn. Een pilot start in september 2014. Overdracht van een zaak naar een andere medewerker komt daardoor zelden voor. Dit biedt gezinnen de continuïteit die voor hen belangrijk is.
Decentralisatie Jeugdzorg
Jeugdzorg is één van de drie taken die per 1 januari 2015 aan de gemeenten worden overdragen. Uitgangspunt is dat de gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren (SWW) de zorg voor inwoners zoveel mogelijk binnen het samenwerkingsverband SWW regelen. Specialistische zorg die om een groter samenwerkingsverband vraagt, wordt met Utrechtse gemeenten voor het komend jaar opgepakt. Zorgaanbieders actief in Noord-Holland en Utrecht blijven uiteraard in beeld, want de gemeenten willen de zorg zo dichtbij mogelijk organiseren. |