Gisteren organiseerde het CDA een succesvolle middag voor en over ouderen in Wijdemeren. De opkomst was hoog, ongeveer honderd mensen waren er op af gekomen.
De Drie Dorpen in Ankeveen was het toneel van een brede CDA-bijeenkomst over ouderen en ouderenbeleid. Het CDA hield de afgelopen raadsperiode een permanente campagne in stand. Actief op Twitter en Facebook, bijhouden van een actuele website, het verschijnen op markten en braderieën en het organiseren van activiteiten.
Aan de Amsterdamse Grachten.
De CDA middag voor ouderen begon met samenzang. Niet een psalm, maar Aan de Amsterdamse Grachten werd gezongen, begeleid op de accordeon. De modernisering dringt door. CDA-fFractievoorzitter Theo Reijn, zong mee uit volle borst. In de zaal waren een aantal kramen opgesteld van organisaties die werkzaam zijn op het gebied van ouderenzorg en begeleiding. De medewerkers van die organisaties deden ook mee in de tafeldiscussies.
Theo Reijn leidt de middag in.
De middag werd geopend door Theo Reijn. Hij stelde vast dat de polarisatie in de gemeenteraad verdwenen is en heeft plaats gemaakt voor het gezamenlijk en goed besturen van de gemeente. Al meldde hij langs neus en lippen weinig op te hebben met de samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht. Ook de bloembakken in 's-Graveland vindt hij niets.
De ouderenbonden hadden een aantal punten aangereikt waarover zorg bestaat, die Reijn benoemde en aan de zaal aanreikte om er per tafel over te praten.
Tafelgesprekken.
Alle partijen
Alle partijen hadden een vertegenwoordiger gestuurd om deel te nemen aan de discussies aan tafel. Aan iedere tafel schoven een politicus, een lid van de bond of iemand van de zorgorganisaties aan, waarna men kon vertellen wat men op zijn hart had. De opmerkingen werden genoteerd, enkele kwamen later terug in de gesprekken die met de hele zaal gevoerd werden.
Mona Keijzer.
Het wordt guur
Inmiddels was CDA-tweede kamerlid Mona Keijzer aangekomen. Zij gaf een overzicht van de verregaande maatregelen die genomen worden en die de ouderen boven het hoofd hangen. Het beeld dat daaruit oprees was niet vrolijk. De zorg voor zieken wordt afgeplitst van de thuiszorg. Daar gaan ook twee geldstromen lopen. De AWBZ wordt afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt de WMO. De verantwoordelijkheid voor de verstrekkingen en de zorg zal niet meer centraal geregeld worden, maar per gemeente, hetgeen het gevaar van ongelijke behandeling (net als met de OZB) introduceert. Recht op zorg bestaat niet meer, omdat er maatwerk geleverd wordt binnen de kaders van de gemeente. De eigen bijdrage voor zorg en verstrekkingen gaat dramatisch omhoog, zeker als u gespaard heeft, want dan telt 12% van uw vermogen (incl. uw huis) mee als inkomen. Dat laatste is volgens Mona Keijzer overigens een maatregel waartoe de tweede kamer unaniem besloten heeft, waarna men schrok van de gevolgen. Notarissen worden nu bestormd door ouderen die hun kapitaal veilig willen stellen.
D66-Wethouder Joost Boermans (Foto: Douwe van Essen)
Geen winstwaarschuwing
Aansluitend kwam wethouder Joost Boermans (D66) aan het woord, die meteen maar liet weten dat hij niet was gekomen om cadeautjes uit te delen. "Ik wil geen winstwaarschuwing geven, maar houdt u er rekening mee dat er de komende tijd veel minder mogelijk is dan tot op heden vanwege de bezuinigingen." Hij wees erop dat Wijdemeren soepeler om gaat met z.g. kangoeroewoningen, tweede woningen voor ouders in de eigen woning of op het eigen terrein.
De gemeente krijgt de taken die nu onder de AWBZ vallen, maar moet het met de helft van het geld doen. Intussen bereidt Wijdemeren zich al voor op de samenwerking met Stichtse Vecht een Weesp om de nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Hij gaf het ambtenarenapparaat wat dat betreft een compliment voor de geleverde inspanningen. |