ingezonden brief
Evaluatie wateroverlast 13 en 14 oktober 2013
Nu de rust is hersteld en de rookwolken zijn opgetrokken is het zinvol om de gang van zaken te evalueren.
Oorzaak:
In 48 uur is ca 100 mm water gevallen. Gevolg wateroverlast.
Gang van zaken:
Zondag 13 oktober
Op 13 oktober om ca 13.00 uur komt de melding dat het water snel stijg. Op dat moment is een peil bereikt van ca – 3.10 meter terwijl het peil moet zijn – 3.50 meter. Er werd contact opgenomen met Waternet om de problemen te bespreken en te verzoeken om tot actie over te gaan.
Na het telefoongesprek werd een rondje polder gereden. Geconstateerd werd dat het peil op de Radioweg inderdaad op – 3.10 staat. Tijdens de rit werd vastgesteld dat de sloten in het Nera gebied niet voldoen aan de breedte die de keur voorschrijft. In het gebied met verhoogd peil stromen de stuwen over met een snelheid die doet denken aan een beek in een heuvellandschap. Het gebied doet in zijn geheel niet mee aan de waterberging en veroorzaakt daardoor overlast in de rest van de polder, die moet het overtollige water uit dit natuurgebied opvangen.
In het laag gelegen deel van de polder staan de sloten tot het maaiveld of beginnen over te lopen.
Telefonisch Wethouder van Waveren op de hoogte gebracht van de problemen.
Wethouder van Waveren bezoekt de Horstermeerpolder.
Om 15.00 uur staat het peil op ca -3,02 meter, om 16.00 uur op ca – 3.00 meter.
Wederom contact opgenomen met Waternet waarom nog niet is teruggebeld zoals beloofd en waarom er geen actie is ondernomen. Antwoord: Er zijn problemen in een groot gebied en de monteurs zijn onderweg. Dringend opnieuw geadviseerd om een pomp bij te plaatsen.
Om 17.30 telefonisch op de hoogte gebracht door Wethouder van Waveren dat er wateroverlast is in Kortenhoef en dat de Brandweer pompen gaat plaatsen bij de sluis van het Hemeltje om het water uit het Hilversums kanaal naar de Vecht te pompen.
Via de media begrepen dat ook burgemeester Smit de Horstermeer heeft bezocht.
Om 20.00 uur kan het peil niet meer worden afgelezen op de peilstok. Het water staat ver boven de schaalverdeling. De peilstok staat bijna onderwater.
Er wordt bij het gemaal een pomp ( capaciteit ca 25 M3 per minuut) geinstalleerd. Op vragen over waarom zo laat, wordt geantwoord: De pompen werden ter beschikking gehouden voor het geval een woonwijk onder water dreigde te lopen.
Maandagmorgen 14 oktober
Er arriveert een grote pomp uit Friesland met een capaciteit van ca 6000 M3 water per uur.
De Media arriveren en er worden interviews gegeven door bewoners. Op de (a) sociale media Facebook en Twitter ontstaat een berichtenstroom waarbij soms een uiterst bedenkelijk niveau wordt gehaald.
De Dijkgraaf (J. de Bondt) en de verantwoordelijke Gedeputeerde (Joke Geldhof (D66)) reageren met “ er is niets aan de hand in de Horstermeer “ of “ze moeten maar wennen aan natte voeten”. Beiden gaan voorbij aan de hen toevertrouwde taak en hun uitlatingen zijn ethisch gezien uiterst laakbaar. Er zijn bestuurders voor minder de laan uitgestuurd.
Beiden hadden als echte bestuurders moeten reageren en de uitspraken binnen hun context moeten plaatsen.
In de rest van de week wordt in de horstermeer, in Petit comité, overleg gevoerd over de gang van zaken rond de water problemen.
Conclusie:
- Waternet was bereikbaar, maar vestigt de indruk geen calamiteiten plan te hebben.
- Ondanks waarschuwingen werden de extra pompen te laat ingezet.
- Het achterstallig onderhoud en het plasdras in de door Natuurmonumenten beheerde gebieden in zowel de Horstermeer als de Kortenhoefse en Ankeveense plassen heeft geleid tot ernstige aantasting van de bergingscapaciteit en tot extra waterdruk in de Horstermeer.
- De reactie van zowel de Dijkgraaf als de Gedeputeerde van de provincie is laakbaar en doet geen recht aan de belangen van de bewoners en flora en fauna in de Horstermeer. Tevens hadden zij zich moeten afvragen of de woordvoeders namens de hele bevolking spraken.
- Natuurmonumenten blijft een organisatie waar mensen alleen maar goed zijn om gelden te doneren en om gratis voor te werken. Verder bestaan zij niet. Zij gaan letterlijk voorbij aan alle rapportages die aangeven dat hun beleid leidt tot vernieling van natuur in onze regio.
- De Bevoegde overheden dienen de bewoners en Natuurmonumenten te houden aan de voorschriften in de “Keur”. We weten weer wat de gevolgen zijn als het niet gebeurt.
- Als informatie wordt verstrekt aan de pers is vooroverleg noodzakelijk om onwaarheden te voorkomen die schadelijk zijn in het vervolgoverleg tussen betrokken partijen.
H.W. Stuyver AA
(op persoonlijke titel)
|