WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Erfgoed Wijdemeren verkend
Wijdemeren, ma 25 maart 2013

Havoleerlingen van het Comenius College hebben het cultureel erfgoed in Wijdemeren met QR-codes in kaart gebracht en er folders over gemaakt.

persbericht

Leerlingen Comenius College maken basisschoolkinderen wegwijs in Wijdemeren
Omgevingseducatie voor jongeren door jongeren

Op 3 april wordt door de 87 Havo 3 leerlingen van het Comenius College in Hilversum een bijzonder project afgesloten. Het project stond in het teken van acht recreatieve en interactieve belevingsroutes in de gemeente Wijdemeren. Het project voor omgevingseducatie paste in de cc-uren en deels in de uren voor de Maatschappelijke Stage. De leerlingen maakten bij de routes hun eigen folders met leuke feitjes, foto’s en vragen.


Leerlingen van het Comenius College scannen een QR-code met hun smartphone.
Foto: Comenius College)

Belevingsroutes

Er zijn in Wijdemeren acht recreatieve routes gemaakt, waar QR-code bordjes langs de route informatie geven over monumenten, landschap, kunstschilders, streekproducten en kinderactiviteiten. Ze hebben tot doel de gemeente aantrekkelijker te maken voor dagjesmensen, toeristen en de bewoners zelf.
In hun project hebben de havoleerlingen deze belevingsroutes ook geschikt gemaakt voor de basisscholen in Wijdemeren. Hun routefolders worden op 3 april om 13.30 uur overhandigd aan wethouder Joost Boermans van gemeente Wijdemeren. De presentatie vindt plaats op het Comenius College, Bizonlaan 1, Hilversum.

Over het project

Op 6 februari stond het veldwerk op het programma. Toen hebben de leerlingen in groepjes delen van de routes gefietst, bordjes gescand en ideeën verzameld.
De weken daarna hebben de leerlingen (elke woensdagmiddag) educatieve opdrachten bedacht en een folderlay-out gemaakt. De opdrachten worden toegevoegd aan de routes zodat er tussen de informatiepunten in ook leuke activiteiten of vragen komen, waardoor de routes voor de leerlingen van groep 8 nog leuker worden om deze te fietsen. Daarnaast maakte elk groepje een folder. De meest originele folders zijn vanaf 15 april te zien op de website www.gooivecht.nl van het Regionale Bureau voor Recreatie en Toerisme.
De gedrukte vorm wordt ingezet bij de promotie van de routes op 25 mei a.s. wanneer de QR-routes officieel geopend worden.
Hetty Kastelein, combinatiefunctionaris cultuur en maatschappelijke stage van gemeente Wijdemeren: ,,Een project als dit is volgens mij uniek in Nederland. Dat begint al met de complete serie recreatieve QR-routes die door diverse verenigingen is gemaakt. Vervolgens hebben de Comeniusleerlingen de vertaalslag gemaakt naar de jeugd van Wijdemeren.’’
Wijdemeren is erg rijk aan cultureel erfgoed en mooie landschappen, stelt Kastelein. ,,En op deze manier maken we dat cultureel erfgoed voor een breed publiek van waarde.’’
Marieke Zwaan, coördinator Maatschappelijke Stage en Projectleider QR-route Comenius College voegt er aan toe: ,,Door dit project zijn bij deze jongeren de ogen geopend voor cultureel erfgoed in hun eigen omgeving. Dat is wat omgevingseducatie moet doen. Ze hebben enthousiast gewerkt en ook vaardigheden als samenwerken, vormgeving en het bedenken van opdrachtjes geoefend.’’

Over de Beleef Wijdemeren-routes

De QR-code routes bestaan uit acht fiets-, wandel-, vaar- en kanoroutes. Deze routes leiden langs oude kerken, kastelen, landgoederen, boerderijen en andere bijzonderheden in ’s-Graveland, Loosdrecht, Kortenhoef, Ankeveen en Nederhorst den Berg. Er zijn in totaal 108 bordjes met QR-codes die informatie geven over landschap, historie, monumenten, kunstschilders maar ook over streekproducten en kinderactiviteiten.

M.m.v.:

Gemeente Wijdemeren, Het Rabobank coöperatiefonds, het Regionaal Bureau voor recreatie en toerisme, Oneindig Noord Holland, de historische kringen van Wijdemeren, Bruisend Ankeveen, s’-Gravelands Kunstbezit, Het Plassenschap Loosdrecht en omstreken,  fietsmandje.nl, Gooise Kids, Valkenburg Communicatie en Bard87.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief