In De Zijlijn
Landerd bedankt!
De lokale bladen hebben de gemeente Wijdemeren als klant. De gemeente is wettelijk verplicht om voornemens en besluiten te publiceren, zodanig dat de burger daar zonder veel moeite kennis van kan nemen. Wijdemeren doet dat in de Nieuwsster (drukkerij Ten Herkel, Loosdrecht), De Brug en de WieWatWaar (Dunnebier Print, Horstermeer). Daar betaalt de gemeente een flink bedrag per jaar voor.
Gedurende drie jaar was dat werk uitbesteed aan de Gooi en Eembode, die hier toen werd verspreid onder de naam Wijdemeren Journaal. Op 2 januari 2004 verscheen het eerste nummer. Op 1 januari 2007 stopte het Wijdemeren Journaal na een periode met veel klachten over de bezorging. De gemeente tekende weer een contract met Ten Herkel en Dunnebier.
Spanningsveld
Er is altijd een spanningsveld geweest tussen de redactionele inhoud van die bladen en het financiële belang van de gemeente voor de bladen. Het kwam niet vaak voor, maar soms werden de bladen de afgelopen tien jaar op het matje geroepen bij de gemeente als er iets gepubliceerd was dat niet in goede aarde viel bij het college. Er werd dan flinke druk uitgeoefend om een stuk niet te publiceren of af te zwakken. Ook de WWK heeft de afgelopen 18 jaar een enkele maal die druk gevoeld, maar wij ontvangen geen cent van de gemeente, dus de druk blijft zeer beperkt. In al die jaren was er één adverteerder die het niet eens was met de redactionele inhoud, waarna hij zijn banner uit de WWK terugtrok. Prima, geen probleem. En nu is er niemand meer de de WWK geld verstrekt. Hij kost alleen nog maar.
Redactiestatuut
Wat zich bij lokale bladen in het algemeen wreekt is het feit dat er geen formeel redactiestatuut is, waarin de onafhankelijkheid van de redactie gegarandeerd wordt. Ook in de overeenkomsten met gemeenten zal niet zo veel staan over de onafhankelijkheid van de redactie, ook al betaalt de gemeente een groot deel van het blad. In Wijdemeren is een groot conflict hieromtrent gelukkig altijd uitgebleven.
In de gemeente Landerd 1) in de Peel is het wel geëscaleerd. Daar heet het lokale blad Arena. Dat blad publiceerde een kritisch artikel over een ambtenaar die onder ede gelogen zou hebben over de vergunning voor een geitenstal tijdens de Q-koorts. De gemeente ontstak in woede en zegde per direct het contract voor publicatie van de gemeenteberichten met de Arena op. De Arena liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter.
De rechter vond de beschuldiging van “meineed” weliswaar niet passend, maar hij vond dat de vrijheid van meningsuiting niet door eenzijdige beëindiging van de overeenkomst door de gemeente geweld mocht worden aangedaan. Een rectificatie vond hij op zijn plaats, het verbreken van het contract onaanvaardbaar. De gemeente moet de gemeenteberichten van de rechter in de Arena blijven publiceren.
Boontje komt om zijn loontje
Een grappige bijkomstigheid is dat de gemeente Landerd hier niet op gerekend had en inmiddels een contract met een ander blad had afgesloten. Het gevolg? Nu worden de gemeenteberichten in twee bladen gepubliceerd. Boontje komt om zijn loontje.
De moraal van dit verhaal is dat de lokale bladen bescherming van de rechter genieten als het gaat om persvrijheid. En dat moet voor Herman Stuijver een rustgevende gedachte zijn.
Rik Jungmann
1) Van de website van Landerd: "De gemeente Landerd is nog een vrij jonge gemeente. Op 1 januari 1994 is de gemeente Landerd ontstaan. Door de gemeentelijke herindeling in Brabant-Noordoost zijn de voormalige gemeenten Schaijk en Zeeland samengevoegd tot Landerd." |