persbericht
Kunst aan de Dijk presenteert:
Tentoonstelling Jan Sluijters junior (1914-2005)
Van 25 mei tot en met 16 juni wordt de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk gehouden. Dit jaar staat Jan Sluijters junior in de schijnwerpers, zoon van de bekendere en gelijknamige schilder. Jan Sluijters junior is nauw verbonden met de Gooi- en Vechtstreek, hij woonde jaren in de omgeving en legde die vast in zijn schilderijen. De tentoonstelling wordt gehouden in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk.
Toen Sluijters in 2005 overleed verscheen er een stukje in de krant van zijn vriend en kunsthandelaar Jan Juffermans. Het sluit af met de woorden “Zijn weduwe heeft hem in alle stilte begraven, op het mooie kerkhofje van Kortenhoef, pal naast de kerk waar elk jaar zulke interessante exposities van Nederlandse schilders worden gehouden. Wie weet komt het daar voor Jan Sluijters ook nog eens van.” Heel lang heeft hij niet hoeven te wachten.
De zoon van
Jan Sluijters heeft als schilder altijd in de schaduw van zijn beroemdere vader gestaan. Hij was minder gedreven en ook minder productief. Hij werkte niet alleen als kunstenaar, maar ook als filmer en cameraman. Hij maakte onder meer bedrijfsfilms en documentaires en hoefde dan ook niet van zijn kunst te leven. Mede daardoor heeft hij betrekkelijk weinig geëxposeerd, waardoor veel werk in eigen bezit is gebleven. Uit dit werk, en uit verzamelingen van particulieren, is de tentoonstelling bij Kunst aan de Dijk samengesteld.
Veelzijdig
De tentoonstelling geeft een goed beeld van het veelzijdige kunstenaarschap van Jan Sluijters. In de veertiger jaren schilderde hij portretten, meestal van vrouwen en vooral van zijn jonge vrouw Dineke. Daarnaast maakte hij veel Amsterdamse stadsgezichten, vaak van bovenaf, bijvoorbeeld vanaf het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Zijn perspectief en de dynamiek van zijn schilderijen verraden het oog van een filmer. Na 1945, als Sluijters met zijn vrouw naar Baambrugge verhuist, schildert hij de omgeving, de rivier de Angstel en de prachtige landhuizen in de buurt. Ook de vele reizen die het echtpaar onderneemt, vaak samen met kunsthandelaar Juffermans en diens vrouw, komen terug in de schilderijen.
Film en documentaire
Ook het filmwerk van Sluijters is te zien op de tentoonstelling. Hij maakt onder andere een documentaire over het vliegdekmoederschip de Karel Doorman, waarop hij meevoer naar Bali. Deze documentaire is te zien op de tentoonstelling, naast een documentaire over Sluijters zelf. Voor zijn filmwerk maakte hij zijn eigen apparatuur, zoals bandrecorders. Hij was heel handig en bouwde onder meer zijn eigen stoommachines, waarvan er twee op de tentoonstelling te zien zijn.
Rondleidingen
Tijdens de tentoonstelling worden rondleidingen gegeven voor groepen van minimaal 10 personen. Het is ook mogelijk de rondleiding te combineren met een lunch op het terras uitkijkend op het prachtige plassengebied.
Buiten de Oude School kunnen bezoekers van de tentoonstelling ook het plassengebied van Wijdemeren te bezoeken., Er zijn routes beschikbaar om te voet, per fiets of met kano of roeiboot de omgeving te verkennen.
Informatie
Periode: zaterdag 25 mei juni tot en met zondag 16 juni 2012
Locatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.
Entree: € 5,00; donateurs € 4,00.Tot 16 jaar gratis.
Rondleidingen op vrijdag om 14.00 uur en op zondag om 12.00 uur.
Kosten, inclusief een kopje koffie of thee: 8 euro (reserveren kunstaandedijk@gmail.com of 06 30946840)
Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl |