WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Rotary Voorleesproject
Wijdemeren, do 6 juni 2013

Rotary Wijdemeren organiseert jaarlijks een voorleesproject voor kleuters uit de gemeente op locaties waar ze niet zo snel komen, zoals het gemeentehuis.

Project Rotary Wijdemeren
Burgemeester leest kleuters voor

door: Saskia Luijer

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om nieuwe woorden te leren, met taal aan de slag te gaan en de fantasie te stimuleren. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseert Rotary Wijdemeren jaarlijks een voorleesproject voor kleuters uit de gemeente. Daarbij worden kinderen uitgenodigd op locaties waar ze niet zo snel komen, zoals het gemeentehuis.


Burgemeester Martijn Smit leest voor in de raadszaal onder toeziend oog van de Koning.

Zo ontving burgemeester Martijn Smit op woensdag 22 mei in de raadzaal 28 leerlingen van de Terpstraschool. De jongens en meisjes zaten in een grote kring om hem heen en keken hun ogen uit. De burgemeester legde uit dat in deze kamer altijd vergaderingen worden gehouden. Daarbij vroeg hij of ze de meneer kenden op het grote portret. Dat wisten de 4 en 5-jarigen wel; dat is de nieuwe Koning! Vervolgens pakte Smit het grote Carry Slee voorleesboek erbij. Hij deed een paar voorstellen en de kinderen kozen unaniem voor het verhaal van de draak. Dat viel weer mee, want meestal zijn ze het niet zo snel eens in deze zaal. De kleuters luisterden stilletjes naar de belevenissen van Tarzan en Floortje die samen een draak moesten verslaan. Martijn Smit benadrukte de spannende passages met een krachtige stem en ondersteunde deze met flinke handgebaren. Gelukkig hadden sommige kids een knuffel meegenomen, dat is altijd fijn als je iets enerverends meemaakt. De burgemeester vertelde dat hij vroeger ook een knuffel had, een teckel. Of ze wisten wat dat is? Een jong Loosdrechts voetballertje wist het wel; een tackle, dat doe je met je been. Precies, zo grappig en veelzijdig is onze taal.

Negen basisscholen

Aan het voorleesproject van Rotary Wijdemeren doen negen basisscholen uit de gemeente mee. “Bij de Rotary denk je altijd aan fundraising, maar het hoeft niet altijd in geld te worden uitgedrukt. Het kan ook de inzet van mensen zijn en daarbij vinden we het belangrijk om ook iets te doen voor de jeugd” lichtte Yvonne van den Brand toe. Naast de burgemeester lezen o.a. wethouder Gert Zagt en gemeenteraadslid Ab Krook de leerlingen voor. Zo komen in twee weken tijd alle 347 kinderen aan bod en niet alleen op het gemeentehuis, ook Eikenrode is een van de speciale locaties, daar komen jeugdigen immers ook niet elke dag. De scholieren van de Terpstra vonden het in ieder geval een bijzondere ervaring. Ze luisterden met veel plezier naar een tweede verhaal dat de burgemeester voorlas uit de bundel van de populaire kinderboekenschrijfster. En na nog even napraten, een bekertje limonade en een koekje konden ze weer terug naar de klas. Gesterkt in de wetenschap dat voorlezen vooral leuk en gezellig is en overal kan, zelfs in de raadzaal.
bron
WWW
foto
Saskia Luijer
auteur
Saskia Luijer
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief