ingezonden brief
Wat doet de raad?
Welgeteld 70 minuten gebruikte de gemeenteraad om te praten over iets waar men niet over gaat, namelijk of iemand al dan niet toestemming moest krijgen voor een tuinhek. Zoiets is namelijk de verantwoordelijkheid van het College van B&W; daar heeft de raad niets mee te maken. Voor iets waar de raad wèl over gaat, namelijk de jaarrekening, had men slechts 43 minuten nodig. Die verhouding (70-43) is bizar.
In het persbericht over het jaarverslag en de jaarrekening 2012 zegt wethouder Zagt o.a.: "Door allerlei administratieve regels en overhevelingen van budgetten is het voor de gemiddelde inwoner erg lastig heldere conclusies uit de samenstelling van het rekeningresultaat te trekken." Dat klopt, want de jaarrekening sluit, zegt men, met een positief saldo van ruim € 964.000 en tegelijkertijd met een negatief resultaat van € 2,07 miljoen. Hoe kan dat? Hoe kun je positief eindigen met een negatief resultaat? Simpel: doe een greep in de algemene reserves.
Graaien in de kas
Nu weet ik ook wel dat het niet rampzalig hoeft te zijn als de algemene reserves aangesproken worden. Die zijn immers juist bedoeld om gebruikt te worden als het financieel-economisch even niet zo goed gaat. Nogal wat gemeenten worden in deze tijd zelfs met een negatieve algemene reserve geconfronteerd. Maar toch... Enige toelichting voor "de gemiddelde inwoner" zou welkom zijn.
De gemeenteraad zat er niet mee. In 43 minuten jaste men de hele zaak erdoor. Het verwondert me altijd dat alle politieke partijen bij de begrotingsbehandeling uren en uren nodig hebben om uit de doeken te doen hoe men het beschikbare geld wil besteden, en bij de afrekening, ruim een jaar later, niet de moeite nemen om na te gaan wat er terechtgekomen is van al die mooie plannen. Dit jaar deed alleen het CDA een poging daartoe, die bij de andere partijen voornamelijk een gaap-respons tot gevolg had: "Daar heb je Theo Reijn weer. Altijd wat te zeuren..." En dat terwijl hij de enige was die vaststelde dat veel van wat gepland was, niet uitgevoerd is. Dat, met andere woorden, de relatie tussen begroting en uitgaven zoek is.
De financiën van een gemeente
De gemeenteraad heeft o.a. tot taak te waken over de financiën van een gemeente. Dat gebeurt dus niet! Men voert liever een niet-relevante discussie over het hek om de tuin van één burger dan dat men zich bekommert om het geld van álle burgers. Hier zit iets helemaal scheef.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |