WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Arrogantie van de Macht?
Wijdemeren, wo 23 januari 2013

Sjors Chamboné is niet te spreken over de Wijdemeerse politiek. Halverwege een hoorzitting moest het publiek de zaal uit, omdat de vergadering besloten werd verklaard.

ingezonden brief

De arrogantie van de macht in Wijdemeren?

Arrogantie van de macht? Dat is het gevoel wat ik heb over gehouden van de hoorzitting van de commissie Ruimte en Economie van dinsdagavond 22 januari 2013. Waarom luisteren politici niet naar hun eigen burgers. Een mond vol over burgerparticipatie maar ondertussen.


Parkeerdruk Oppad

Bewoners en bedrijven die onlangs een zienswijze / bezwaar in hadden gediend tegen de wijziging van het bestemmingsplan Oppad mochten dat op het gemeentehuis mondeling komen toelichten. Deze hoorzitting was openbaar en iedereen mocht daar bij zijn. Maar tot mijn grote verbazing moesten wij halverwege de hoorzitting de raadszaal uit want het overleg van de commissie Ruimte en Economie was besloten. Ook na de laatste burger zijn zaak had toegelicht werd ons vriendelijk verzocht de raadszaal te verlaten omdat de commissie in beslotenheid over onze toelichtingen wilden vergaderen. Wij, de bewoners en ondernemers van Wijdemeren mochten niet horen wat de raadsleden van onze inbreng vond. Ga je zo met je burgers om. Wij mogen wel inspreken maar wat de raadsleden daarvan vinden mogen wij niet weten. Een nieuw democratisch dieptepunt in het Wijdemeerse gemeentehuis.

Waar ging en gaat het om. De gemeente wil koste wat kost op het Oppad op eigen grond van de gemeente op de plek van het Kindertrefpunt 9 woningen en een villa bouwen. Dit om te zijner tijd 10 mensen blij te maken. Maar in het visiestuk Verkeer staat dat de Oud Loosdrechtsedijk en zeker in het centrum vanaf Bleekveld tot aan de Veendijk hoek Driesprong onveilig is. Fietsers en voetgangers niet genoeg ruimte hebben en het veiliger gemaakt moet worden. Op de meeste stoepen langs de OLD kan een bejaarde met een rollator niet op de stoep lopen of hij of zij moet regelmatig voor een verkeersbord of ander obstakel het fietspad op. Fietsers zoals toeristen, onze inwoners en kinderen die naar school fietsen kunnen niet eens veilig naast elkaar fietsen.

Ook in de visie Toerisme en Recreatie en in de Structuurvisie staat dat de Oud Loosdrechtsedijk een facelift moet krijgen om zo het verblijfsklimaat voor de recreant en toerist te verbeteren. Oud Loosdrecht is door slecht gemeentebeleid al 25 jaar aan het verpauperen. Ondernemers en bewoners waren dus heel erg blij met de nieuwe en recente visiestukken die ik hierboven noemde. Maar de dames en heren gemeenteraad willen liever 10 huizen bouwen op een postzegel dan het grote belang voor heel Wijdemeren dienen. Wijdemeren moest weer op de kaart gezet en weer veilig voor het verkeer worden lees ik in al die prachtige visiestukken. Maar de gemeenteraad zet de ingezette dwaling gewoon voort bleek ook gisteren weer in deze hoorzitting. Alles wat wij inbrachten was eigenlijk niet relevant want het ging formeel alleen over de wijziging van het bestemmingsplan Oppad. Dat werd ons fijntjes medegedeeld. Op mijn vragen hoe de gemeenteraad dan ooit de zo broodnodige parkeerplaatsen gaat maken werd niet ingegaan. Op onze vragen hoe het kan dat de gemeente een heel duur bureau Goudappel inhuurt en deze een heel slecht parkeeronderzoek presenteert kregen we geen antwoord.

Er is door een medewerker van dat bureau op woensdag 9 en zaterdag 12 mei 2012 gekeken hoeveel beschikbare parkeerplaatsen er in de omgeving van het Oppad zijn. En hoeveel er toen bezet waren. Buiten het watersport seizoen. Er waren wel 277 parkeerplaatsen. Zij hebben alle particuliere parkeerplaatsen op eigen grond zoals van de Koninklijke Watersport 68, Heineke 30, de Bowling 7, Wolfrat 8 etc. maar meegerekend. Ook de parkeerplaatsen van de Vuntuslaan, Bleekveld en de Drie Kampjes worden opgeofferd om dit onzalige bouwplan maar door te duwen. De bewoners kunnen hun borst nat maken want dit staat letterlijk in het rapport ” Gedurende de dag gebruiken mensen de auto, waardoor deze niet de gehele dag bij het huis geparkeerd hoeft te worden. Mensen gaan naar het werk of bijvoorbeeld boodschappen doen. De vrije parkeerplaats kan in dat geval door iemand anders mogelijk worden benut. Zo ontstaat dubbelgebruik.” Dus als je op zaterdag of zondag boodschappen gaat doen en je komt terug is er geen parkeerplaats meer bij jou in de buurt. Dan moet je het als burger maar uitzoeken. De gemeente zegt nu en dit waanzinnig gekleurde rapport moet dat ondersteunen er is in Oud Loosdrecht geen parkeerprobleem. Vreemd dat dit wel in alle visiestukken staat. Maar dat komt nu effe niet uit.

Ik dacht in de jaren 90, werd er een besluit genomen om in Oud Loosdrecht betaald parkeren in te voeren. Toen de bevolking daar achter kwam (die had lopen slapen) kwam er een revolte met het gevolg dat dit onzalige besluit door de gemeenteraad werd terug gedraaid. Elk slecht plan is terug te draaien ongeacht hoever je al gedwaald bent. Ik roep de gemeenteraad nogmaals op stop deze onzin. Ga niet bouwen op het Oppad maar maak daar alleen parkeerplaatsen en haal een aantal parkeerplaatsen op de Oud Loosdrechtsedijk weg en maak de stoepen en fietspaden breder. Dan heb je echte veiligheid voor de voetgangers en de fietsers en een echt verblijfsklimaat in het hart van toeristisch Wijdemeren. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Luister naar uw bewoners, ondernemers en Advies Commissie Verkeer die het allemaal niet met uw plannen eens zijn.

Sjors R.M. Chamboné
Rederij Loosdrecht
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
ing.brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief