WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Over Coquinaria in AH
Kortenhoef, ma 21 januari 2013

Cor Koster knoopte, wachtend bij de kassa in AH Kortenhoef, een gesprekje aan. Dat bleek wel een zeer verrassende ontknoping te krijgen.

ingezonden bericht

Houdt u van koken?

De AH supermarkt in Nederhorst den Berg is twee weken dicht vanwege een grondige verbouwing. Als goedmakertje had Albert Heijn zijn trouwe klanten een kortingsbon van 10% gegeven, eenmalig te gebruiken bij AH in Kortenhoef of in Weesp. Mijn keuze viel op Kortenhoef.

De eerste keer dat ik er kwam, stond er een nijdige dame vóór me in de rij bij de kassa. Zij woonde kennelijk ook in Nederhorst den Berg maar zij had, zo zei ze luid en duidelijk, nooit een kortingsbon ontvangen. Haar buurvrouw aan de ene kant ook niet, terwijl de andere buurvrouw er wel eentje in de bus gekregen had. Ze vermoedde ook hoe dat kwam: "Mijn kortingsbon hebben de lopers zeker in hun eigen zak gestoken…" klonk het, want als zelfs bankiers - ooit gerespecteerde notabelen – jan en alleman belazeren, wie kun je dan nog vertrouwen? De arme kassière had het kennelijk allemaal eerder gehoord en zei gelaten dat ze het ook niet wist.

Waarschijnlijk is er een eenvoudigere verklaring en hadden alleen de klanten met een bonuskaart die hun echte naam en adres opgegeven hadden zo'n kortingsbon toegestuurd gekregen. Mijn vrouw had dat gedaan maar ik niet, want ik geef uit principe nooit mijn echte gegevens op als ik me ergens moet registreren. Dit was de eerste keer dat deze praktijk nadelig uitpakte.

Praatje in de kassarij

Toen ik een paar dagen later weer boodschappen moest doen was de rij een beetje lang, dus ik draaide me om en zei tegen de dame achter me: "Het ziet ernaar uit dat we wel even moeten wachten. Voelt u wat voor een gezellig babbeltje?" Dat bleek zo te zijn, en ik zei: "Laten we even kijken of we wat gemeen hebben. Rijdt u motor?" Dat deed ze niet. "Bent u geïnteresseerd in computers?" Dat was ze wèl, maar helaas in Windows-machines terwijl ik een Apple-jongen ben.

"Houdt u van koken?" vroeg zij. Ik vertelde dat koken tot mijn huishoudelijke plichten behoorde, maar dat het niet echt m'n hobby was. Vervolgens bleek dat zij juist wèl van koken hield en gespecialiseerd was in historische recepten. Het werd een aardig gesprek dat hinderlijk onderbroken werd door de kassière die graag wilde dat ik afrekende.

Coquinaria

Toen ik thuiskwam heb ik meteen "middeleeuwse recepten Kortenhoef" ingetikt, en kwam op Coquinaria, een hoogst interessante website over "wel ende edelike spijse" met recepten voor o.a. gelei op snoek, het braden van pauw, en hoerendreeten. Bij die laatste moet je iets in borrelend vet koken en als ze gebakken zijn in gesmolten suiker wentelen. Lijkt me heerlijk.

De website omvat nog veel meer boeiende onderwerpen. De drijvende kracht erachter is Christianne Muusers, die je dus gewoon zo maar in het wild kunt tegenkomen. In Kortenhoef. In de supermarkt. Wat kan boodschappen doen toch leuk zijn als je af en toe een praatje maakt.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
coquinaria
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief