WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren juridisch versterken
Wijdemeren, di 15 januari 2013

De Rekenkamer adviseert om de rechtskundige en juridische weerbaarheid van de gemeente te versterken vanwege de opdringende claim-cultuur.

persbericht

Rekenkamercommissie: juridische weerbaarheid van de gemeente verder vergroten

De rekenkamercommissie Wijdemeren heeft de juridische kwaliteitszorg van de gemeente onder de loep genomen. In haar zojuist aan de gemeenteraad uitgebrachte rapport Juridische Kwaliteitszorg is zij tot de conclusie gekomen dat het gewenst is de rechtskundige weerbaarheid te versterken.

De maatschappelijke trend van juridisering maakt de positie van de gemeente kwetsbaar. Burgers zijn zich mee en meer bewust van hun rechten en maken daar gebruik van. Gemeentelijk handelen (of het nalaten daarvan) wordt vaker voorwerp van bezwaar- en verhaalsacties. De ‘claimcultuur’ dringt steeds verder op. Bovendien dwingen de groeiende regeldruk, tengevolge van frequente veranderingen en toenemende complexiteit in wet- en regelgeving, tot strakkere procedures, tot nog meer zorgvuldigheid en tot het hanteren van werkwijzen die beogen eenheid en  foutenpreventie te bevorderen. Verder vragen toenemende (financiële) risico’s voor gemeenten om een verhoging van de kwaliteit van de juridische inbreng.

In haar rapport adviseert de rekenkamercommissie tot het opstellen van een korte en krachtige visie op de bewaking van de juridische kwaliteit van gemeentelijke producten en diensten en op de reductie van risico’s. De commissie vindt de aanwijzing van een juridische controller, die een initiërende en coördinerende rol speelt bij die kwaliteitsbewaking, gewenst. Verder zijn lacunes geconstateerd in de dossiervorming van  grondexploitatieprojecten, waarbij externe juridische bijstand moest worden ingeroepen vanwege bij de rechter gevoerde procedures. Verbetering is gewenst teneinde de effectiviteit van de ingehuurde advocaten beter te kunnen vaststellen. Tenslotte bepleit de rekenkamercommissie een zoveel mogelijk waterdichte doorlichting van juridische valkuilen in door het college van b&w genomen besluiten, die niet vooraf aan een risicobeoordeling konden worden onderworpen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief