De gemeenteraad stemde in met het voorstel van wethouder Jaap van Waveren om pas op de plaats te maken met het plaatsen van bloembakken op het Zuidereinde en de Emmaweg.
Het voorstel van het college houdt in dat er niet direct doorgegaan wordt met het plaatsen van bloembakken op het Zuidereinde en (aangepast) op de Emmaweg, maar dat nu eerst geëvalueerd wordt wat de resultaten van fase 1 (Loodijk-Smidsbrug) op het Noordereinde zijn. Wel is de intentie dat fase 2 van de proef met de bakken krachtig voortgezet wordt. Dit voorstel is conform het voorstel dat Martin Vuyk (VVD) deed tijdens de chaotische commissievergadering van 6 december. In het hele debat werd regelmatig een brief van de actiegroep WADW/VBEKC aangehaald die men als nuttig kwalificeerde. Wat er in die brief staat werd in het debat echter niet onthuld.
Het kerstpakket dat alle raadsleden ontvingen had de vorm van een .....
Kool en Geit
Het collegevoorstel spaart de kool en de geit. De tegenstanders zijn blij dat er, zolang als het duurt, geen nieuwe bakken bij komen. De voorstanders zijn blij dat het college na de verkiezingen alsnog fase 2 zal invoeren. In campagnetijd een heel handige oplossing waarmee je iedereen tevreden stelt en echte besluiten over de verkiezingen tilt.
25.000 werd een ton
Marcel Maassen (DB) sprak van een buikpijndossier. Hij verweet de heengezonden wethouder Abrahamse (VVD) alsnog dat die veel geld uitgaf zonder dat de raad hem daarvoor gemachtigd had. Hij kreeg 25.000 euro van de raad en gaf er 100.000 uit. "Wij willen er niet nogmaals blind in vliegen, maar eerst leren van de fouten die gemaakt zijn. De nieuwe raad moet maar besluiten hoe men verder gaat." : aldus Maassen.
Nanne Roosenschoon (D66) vond dat eerst het hele traject tussen Loodijk en Vreelandseweg van bakken voorzien moet worden voor men kan gaan evalueren. Hij pleitte er dan ook krachtig voor om nu direct door te gaan met fase 2, waarbij de Emmaweg van smallere bakken voorzien moet worden. In de tweede termijn liet Maassen weten dat Ben Steenvoorden(DB) tijdens de commissievergadering niet namens de hele DB fractie sprak.
VVD verdeeld
Martin Vuyk (VVD) kondigde aan dat zijn fractie verdeeld zou gaan stemmen. Bij een fractie van twee raadsleden blijft er dan niet veel te raden over. Vuyk steunde het, door hem zelf bedachte, collegevoorstel. Joep Frijdal (die aan het Noordereinde woont en altijd actief is geweest in pogingen om verkeersmaatregelen in zijn straat voor elkaar te krijgen) zou tegen dit voorstel stemmen, omdat hij, evenals Nanne Roosenschoon, vindt dat fase 2 nu meteen doorgezet moet worden.
Theo Reijn (CDA) beklaagde zich over het feit dat het college niet alle rapporten over de proef aan de raad terbeschikking stelt. Wethouder Jaap van Waveren (DB) beaamde later in het debat dat er een rapport uit 2011 met geluidsmetingen was blijven liggen in de hectiek van de overdracht van de portefeuille aan hem.
Liesbeth Siderius (Siderius/DB) vond dat de bakken te groot zijn. Jan Hermans (PvdA) stelde zich op achter D66 en vond ook dat nu eerst het hele traject "bebakt" moet worden om te kunnen evalueren. "Wel hikt de PvdA tegen de hoge kosten aan." Hij vroeg om de brief van de bewonersvereniging mee te nemen in het verdere proces. Zijn finale afweging was dat hij het collegevoorstel toch steunt.
Eindelijk iets af gemaakt
Wethouder Jaap van Waveren (DB):
"Eindelijk iets af gemaakt."
Wethouder Jaap van Waveren verklaarde dat hij blij was dat er "eindelijk iets op Noorder- en Zuidereinde af gemaakt wordt". 1) Liever had hij ook fase 2 van de proef nu ingevoerd, maar hij vond het voorstel een goed compromis dat ook de goedkeuring van de Advies Commissie Verkeer heeft. De Koninginneweg op korte termin veiliger maken zit er niet in volgens Van Waveren. De straatjuwelen zijn weg en hij heeft geen geld om er nu iets aan te doen. Jaap van Waveren las een email voor van iemand die er niet voor uit durft te komen dat hij/zij voorstander is van de proef met de bakken. Hij sloot zijn voorlezing af met een korzelige opmerking direct aan het adres van Theo Reijn (CDA). "Dat is toch erg meneer Reijn!"
Martin Vuyk (VVD) haakte in met de opmerking dat ook de gebruikers van de weg en de tegenstanders gehoord moeten worden, naast de voorstanders.
Intentie om door te gaan
Na een tweede termijn waarin de standpunten nog eens gewisseld werden drukte Nanne Roosenschoon nog even door bij de wethouder. "Er staat in het voorstel of en hoe we doorgaan met de proef. Dat moet dus niet of zijn, want we moeten doorgaan." Na enige duw- en trekwerk bevestigde de wethouder dat de intentie van het voorstel is om in ieder geval later door te gaan met fase 2 van de bloembakkenproef. De wethouder hield overigens staande dat er tot nu toe slechts één aanrijding met een bak heeft plaatsgevonden.
Vijf tegen twaalf
De raadsleden Felix Flameling (GL) en Henk de Kloet (DB) waren afwezig. Bij de stemming gaven Joep FRijdal (VVD) en Co de Kloet (DB) een stemverklaring af. Frijdal stemde tegen omdat hij wil dat er nu met fase 2 wordt door gegaan. Co de Kloet stemde tegen omdat hij altijd tegen de "geldverslindende" bakkenproef is geweest. Ook het CDA stemde tegen de bakken. Die partij is permanent tegen de bakken proef geweest. Voor het collegevoorstel stemden DB (8 van de negen DB zetels), Martin Vuyk (VVD), Liesbeth Siderius (Siderius/DB)en Jan Hermans (PvdA).
Dossier Verkeer 's-Graveland
1) Wethouder van Waveren (Loosdrecht) gaat volledig voorbij aan het feit dat de vele tonnen die in het verleden besteed werden aan maatregelen die "af" waren (drempels, stoplichten, telematica, Kijk op de Wijk, etc.), uiteindelijk door de bewoners van de Einden zelf altijd uiteindelijk werden afgewezen, waarna zij een krachtig verzoek deden om de stoplichten uit te zetten, c.q. de drempels te verwijderen, enzovoort, maar dat terzijde. (De stoplichten bij de Klapbrug, die als doseerlichten gingen functioneren (kosten . 100.000 gulden) werden indertijd geplaatst door wethouder Co de Kloet (DB), maar dat geheel terzijde.) |