WIJDEMEERSE WEBKRANT
President Horstermeer Spreekt!
Horstermeer, ma 2 december 2013

Henk Stuyver (nee, niet Herman) reageert op de ingezonden brief die Rita Oppenhuizen namens Natuurmonumenten op 27 november in de krant liet publiceren.

Zie ook: Slag om de Horstermeer.

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Reactie Op de ingezonden brief van Natuurmonumenten
(Gooi en Eemlander woensdag 27 novenber 2013)

In reactie op de ingezonden door Natuurmonumenten. Allereerst  geeft het geen pas  om een zakelijke discussie in de persoonlijke sfeer te trekken. Dit tekent het onzakelijk handelen van Natuurmonumenten en het gebrek aan respect voor de belangen van de bewoners van de Horstermeerpolder.

De  feiten:

Natuurmonumenten heeft geen vergunning voor het aanleggen van dammen en dijkjes in het proefgebied. Deze zijn nimmer door de gemeente verleend. Dus hier spreekt men onwaarheid of weten ze zelf niet wat de regels zijn, of gaan ze uit van hun “eigen regels”
Zij hebben slechts toestemming voor peilverhoging. Helaas is dit niet het enige dat ze doen.

Als de bewonersvereniging en “ de Republiek Horstermeerpolder” niet jaarlijks Natuurmonumenten in hun nek hijgen om de sloten schoon te maken, dan wordt het niet uitgevoerd, waarbij de voorschriften van de “keur” regelmatig met voeten worden getreden. Om maar te zwijgen over het zich houden aan de distelwetgeving. Deze wordt compleet aan de laars gelapt, omliggende weilanden kampen nu met distels en ander onkruid, wat weer problemen geeft voor de agrarische sector.

Afspraken over het gedogen van het peil met 15 cm boven polderpeil in een deel van het “Nera” gebied worden met voeten getreden. Ondanks alle verzoeken van gemeente, AGV etc wordt er niets aan gedaan, terwijl deze verhoging in strijd is met de voorschriften en op vele plekken in de polder tot grote problemen leidt.

Let wel, aangetoond is dat natuurmonumenten moerassen liet ontstaan buiten het afgesproken proefgebied van 26 ha . Bovendien zou de toestemming voor dit proefgebied direct worden ingetrokken bij aangetoonde schade. De schade aan de huizen is aangetoond door een onafhankelijk bureau, dus ook de vergunning voor het proefgebied zou daarmee komen te vervallen, maar dit wordt ondanks herhaaldelijke verzoeken, genegeerd.

Dan de alinea over de “ Ankeveense polder”

Door het niet onderhouden van het gebied is het verworden van een uniek natuurgebied in Europa
(universiteit van Utrecht 1966) tot een standaardgebied. Door het niet plegen van onderhoud zijn de trilmoerassen  en krabbenscheer verdwenen en door het laten groeien van bomen is de verdroging van het gebied versneld.

Als er niets gebeurt, dan zal in de komende decennia plassengebied , door verlanding, met ca 70 % afnemen en uiteindelijk compleet dichtgroeien. Dus helemaal geen kraamkamer maar het vernietigen van unieke Natuur. Gevolg is wel dat de waterdruk op de Horstermeerpolder zal toenemen, omdat de waterberging in Ankeveen verloren gaat.

Er zijn nu voldoende studies over de Horstermeerpolder gemaakt en beschreven, feiten ontdekt besproken en geadviseerd door diverse experts. Maar aangezien dit niet in de lijn van Natuurmonumenten valt, wordt er op grove wijze genegeerd en vervolgens met modder gegooid. Ik denk dat Natuurmonumenten in dit geval nog iets te wachten staat, want de Republiek staat in de startblokken.

Namens het actiecomité “ Republiek Horstermeerpolder”

H.W. Stuyver  AA

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief