WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lage opkomst Verkiezingen?
Wijdemeren, ma 5 augustus 2013

Maurice de Hond verwacht een lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. 54 procent in 2010 wordt 42 procent in maart 2014 voorspelt hij.

In Binnenlands Bestuur staat vandaag de uitkomst van een onderzoek dat Maurice de Hond deed naar de animo om te gaan stemmen. Nu lijkt dit niet het meest aangewezen moment om zo'n onderzoek uit te voeren, terwijl half Nederland aan het strand ligt of in het buitenland zit. Maar toch...

De stemmers op de PvdA en de VVD zijn het meest geneigd om naar de stembus te gaan. Resp. 53 en 52 %. D66-ers en CDA stemmers volgen direct daarop met beiden 51 %. Het gat valt bij de PVV en 50Plus. Beide partijen doen niet of nauwelijks mee op lokaal niveau. En juist die twee partijen doen het goed in de landelijke peilingen.

In de nieuwe landelijke peiling van staat de coalitie op slechts 35 zetels. (De VVD-PvdA coalitie heeft nu 79 zetels in de Tweede Kamer en een minderheid in de Eerste Kamer.) PVV blijft in de peiling de grootste partij met 29 zetels. De SP krijgt er 23. 50Plus stijgt van 2 naar 11 zetels in de peiling van De Hond. De uitslag is vrijwel gelijk aan die van vorige week.

Legalisering softdrugs

De Hond vroeg de deelnemers aan de peiling ook naar de volledige legalisering van softdrugs. Van de ondervraagden is 54 procent voor en 38 procent tegen. De rest weet het nog niet. Kiezers van D66 en SP zijn overwegend voor, CDA'ers hebben de meeste bezwaren.

Omdat Dorpsbelangen in Wijdemeren de absolute meerderheid heeft is de voorspellende waarde van peilingen zoals die van De Hond niet erg groot. Het zal in de campagne hier vooral gaan over lokale kwesties als verkeer, financiën, verenigingen, groenvoorziening en transparantie. Maar, daar kan zo een onderwerp bij komen als Vaart in de Vaart of iets anders als daar ontwikkelingen zijn.

Campagne 2014

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief