De grond waarop de zwager van oud-wethouder Neef villa's wil bouwen is door de raad buiten een nieuw bestemmingsplan gehouden.
Vanavond stonden de bestemmingsplannen van Kortenhoef, Ankeveen en Nieuw Loosdrecht op de agenda. In het bestemmingsplan van Kortenhoef staan ook de stukken grond waarop Ludwig Lüschen, de zwager van oud CDA-wethouder Wim Neef twee villa's wil gaan bouwen.
De ambtelijke ondersteuning.
Tegen de bouw van die villa's wordt al jaren gestreden door de familie Vermeire, die de massale villa's pal voor hun woning krijgen. Zij hebben beroep ingesteld bij de Raad van State tegen de bouwvergunning die in 2008 aan Lüschen verleend is. Dat beroep loopt nog.
Raad liet onderzoek doen
Omdat het college daar indertijd nooit onderzoek naar heeft gedaan, is door de raad zelf aan een stedenbouwkundig bureau gevraagd of de twee villa's wel goed inpasbaar zijn op die plek met die bouwvergunning. Uit dat advies blijkt dat er wel woningbouw op die plek mogelijk is, maar dat de woningen, zoals beschreven in de bouwvergunning niet goed inpasbaar zijn.
Namens alle fractievoorzitters nam René Voigt (DB) het woord toen het bestemmingsplan behandeld werd. Hij schetste de beide bovengenoemde zaken, de lopende rechtszaak en de uitkomst van het onderzoek naar de stedenbouwkundige inpassing, die negatief uitviel voor het ontwerp van Lüschen.
Postzegelplan
Op grond van die twee feiten diende hij namens de hele raad een amendement in op het bestemmingsplan Kortenhoef. Dat amendement behelsde dat het bestemmingsplan Kortenhoef werd aangenomen met uitzondering van de grond van Lüschen, die buiten het nieuwe bestemmingsplan worden gehouden. Met andere woorden daar blijft, als een soort postzegelbestemmingsplan, het huidige bestemmingsplan gelden, waardoor de rechtsgang zijn loop kan houden en er pas later besluitvorming over die grond zal plaatsvinden.
Het onderzoek dat burgemeester Martijn Smit enkele dagen geleden aankondigde naar de besluitvorming in de raad en de rol van leden van het college waarvan Wim Neef deel uitmaakte, zal in een later stadium ook een rol kunnen gaan spelen. Dat onderzoek werd ingegeven door het feit dat afgelopen week boven water kwam dat oud-wethouder Wim Neef indertijd ten onrechte een machtiging aan zijn zwager gaf om namens de gemeente op te treden bij inmeting van zijn grond. Het begin van alle verwikkelingen in deze kwestie.
Het college schorste kort om zich te beraden. Nadat burgemeester Smit de vergadering heropend had bleek dat het college weliswaar contractueel gehouden is om zich tot het uiterste in te spannen om de bouwplannen van Lüschen te faciliteren, maar dat het zich in dit geval wel moest neerleggen bij het oordeel van voltallige de raad. Het amendement werd dan ook unaniem aangenomen. Er zal dus op een veel later tijdstip besloten worden over de grond, de bouwvergunning, etc. zodra de juridische procedures afgerond zijn.
Dossier Neef/Emmaweg |