Wethouder Wim Neef machtigde in 2005 zijn zwager om op te treden namens de gemeente toen het kadaster diens tuin kwam opmeten.
In de Gooi en Eemlander schrijft Henk Runhaar vanmorgen op de voorpagina bovenaan, de meest prominente plek, welke de nieuwe informatie is die voor burgemeester Martijn Smit aanleiding is om het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) te vragen om een diepgaand onderzoek uit te voeren naar de handelwijze van alle betrokkenen bij de kwestie uit 2005, waarbij de zwager van wethouder Wim Neef, Ludwig Lüschen, de toezegging kreeg om twee villa's te mogen bouwen als compensatie voor het verlies van een deel van zijn tuin.
Strijd Vermeire
Aanleiding voor het feit dat de kwestie weer sinds april dit jaar op de agenda staat is de strijd die de familie Vermeire al jarenlang voert tegen de bouw van een villa door Lüschen pal voor hun huis, waardoor hen het uitzicht en het zonlicht benomen wordt.
Wie tekende?
De vraag die sinds 2005 boven de markt hangt is hoe de meting van de tuin van Lüschen door het kadaster indertijd verliep. Gaf hij zich ten onrechte uit voor medewerker van de gemeente, of was er een vergissing of onduidelijkheid in het spel, zoals de toenmalige wethouder en Lüschen volhielden? Wie tekende op het formulier van het kadaster voor een grotere tuin, die later gecompenseerd werd met twee kavels en het recht om daar villa's te bouwen?
Neef machtigde Lüschen
Op die vraag schijnt nieuw licht te zijn geworpen volgens de krant. Volgens Aswin Vermeire machtigde wethouder Wim Neef zijn zwager Ludwig Lüschen om namens de gemeente op te treden bij de kadastermeting van zijn tuin en dus ook namens de gemeente te tekenen voor de juistheid van de meting. Dat blijkt uit de originele machtiging die tijdens de vakantie van de familie Vermeire door een onbekende bij hen in de bus is geworpen. Deze lezing van de gebeurtenissen wordt bevestigd door het kadaster en een agent die indertijd bij de meting aanwezig was.
Tuin te groot
Bij die meting gaf Lüschen aan dat zijn tuin groter was dan de grond die zijn eigendom was. Later, tijdens de bouw van Zuidsingel fase 7 (La Traviata) bleek dat de tuin van Erik van der Wiel kleiner was dan bij de verkoop aangegeven. Dat probleem ontstond door de te grote tuin van Lüschen. De laatste verkleinde daarop zijn tuin en kreeg als compensatie van het college twee kavels met het recht om er villa's te bouwen.
Onderzoek 2006
BING zal zich moeten verdiepen in de vraag of wethouder Wim Neef inderdaad zijn zwager heeft gemachtigd om namens de gemeente op te treden en hoe het gemeentebestuur met de gevolgen van dat besluit is omgegaan. Tevens zal BING zich ook moeten verdiepen in het onderzoek door twee burgemeesters dat in 2006 werd afgerond. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat wethouder Wim Neef geen enkele blaam trof.
Over dat onderzoek schreven wij op 24 januari 2006 het volgende over de kadastermeting:
Verwijten aan B&W
Er was een verschil in de hoeveelheid grond die de gemeente dacht gekocht te hebben en de grond die vader T.J. Neef dacht verkocht te hebben. Onder toezicht van de heer L.G. Lüschen (zwager van de wethouder) werd door het kadaster gemeten. Op dat moment was er niemand van de gemeente aanwezig. Later is die fout hersteld.
Over deze hele kwestie zegt de commissie: "dat het college verantwoordelijk is voor het feit dat zo lange tijd onduidelijkheid heeft bestaan over de grensbepaling. Het College heeft immers verstek laten gaan op de dag van aanwijzing. Zij heeft geen vertegenwoordiger gestuurd noch heeft zij iemand gemachtigd. Vervolgens heeft zij naderhand de aanwijzing niet op juistheid gecontroleerd." Ook het kadaster worden hier verwijten gemaakt.
Nu blijkt dat het college kennelijk wel iemand gemachtigd had. Wethouder Neef machtigde zijn zwager Lüschen. Het kadaster is door deze nieuwe wending vrijgesproken van blaam lijkt het.
Dossier Zuidsingel Fase 7 |