Een uitspraak in de zaak van de omstreden bouwvergunning van de zwager van ex-wethouder Wim Neef wordt misschien door de Raad van State uitgesteld.
Raad van State
Gisteren diende de zaak over de omstreden bouwvergunning van twee villa's aan de Emmaweg in Kortenhoef bij de Raad van State. De familie Vermeire bestrijdt al jaren de bouwvergunning die door de gemeente verleend is aan de heer Lüschen, de zwager van ex-wethouder Wim Neef (CDA). Er bestaan twijfels over de transacties die geleid hebben tot het uitgeven van de bouwvlek en het verlenen van de bouwvergunning. Bij die transacties zou de ex-wethouder mogelijk betrokken zijn geweest en een actieve rol hebben gespeeld.
Kwestie speelt al zeven jaar
De kwestie begon op 31 maart 2005 met een aantal schriftelijke vragen van Dorpsbelangen Wijdemeren. Als gevolg daarvan werd op 7 december 2005 een onderzoek gestart naar de eventuele belangenverstrengeling van wethouder Wim Neef. Op 24 januari 2006 kwam uit dat onderzoek dat de wethouder van alle blaam gezuiverd werd. Er was geen sprake van belangenverstrengeling. (Het onderzoeksrapport (PDF).)
Rond de bouwvlekken van zijn zwager aan de Emmaweg bleef het rondzoemen. Op 4 april van dit jaar werd de kwestie weer actueel. In een zaak van de familie Vermeire tegen de gemeente kraakte de rechtbank de handelwijze van de gemeente af. In de Gooi en Eemlander werd de zaak in zijn volle breedte weer beschreven. Al die jaren was het onduidelijk wat er gebeurd was bij een inmeting door het kadaster op 10 november 2003. Die meting bleek niet correct te zijn geweest. Door de onjuiste meting ontstond schade voor de heer Lüschen, die daarvoor door de gemeente gecompenseerd werd met de twee bouwvlekken aan de Emmaweg.
Nieuw bewijsmateriaal
Op 20 september van dit jaar maakte de gemeente bekend dat er nieuw bewijsmateriaal boven water was gekomen. Voor het college was dat aanleiding om bureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) onderzoek te laten doen naar de gang van zaken en de handelwijze van alle betrokkenen in deze kwestie gedurende de afgelopen tien jaar. Het nieuwe bewijsmateriaal bestond uit een document waaruit bleek dat wethouder Neef zijn zwager gemachtigd had om namens de gemeente op te treden bij de inmeting door het kadaster op 10 november 2003. De gemeenteraad besloot op 27 september om de bestemming van de twee bouwvlekken buiten het nieuwe bestemmingsplan te houden omdat er een negatief stedebouwkundig advies lag en, voor de CDA fractie ook in afwachting van het verloop van de juridische procedures.
Uitstel in afwachting van onderzoek
Gisteren overwoog de Raad van State om een uitspraak in de omstreden bouwvergunning uit te stellen in afwachting van het onderzoek van BING en vroeg de gemeente wat die met de uitkomst zou doen en op welke termijn. Daarop kon de gemeente nog geen helder antwoord geven.
Uit het BING onderzoek moet blijken of wethouder Neef en/of anderen buiten hun boekje zijn gegaan. Mocht dat het geval zijn, dan kan het gevolg zijn dat het contract tussen de gemeente en de heer Lüschen nietig verklaard wordt. Dan is de gemeente waarschijnlijk niet meer gebonden aan de inspanningsverplichting om krachtig mee te werken aan het effectureren van de bouwvergunning en de bouw van de heer Lüschen. Een uitspraak van de RvS komt dan in een totaal ander licht te staan.
Komt BING tot de conclusie dat iedereen binnen de wet en regelgeving heeft gehandeld, dan volgt na het uitstel een normale afweging van de belangen door de Raad van State.
BING onderzoek
Bureau BING is verzocht een antwoord te geven op de volgende onderzoeksvragen:
- de authenticiteit van de nieuwe informatie;
- de afwikkeling van de grondtransactie uit 2001, inclusief kadastrale aanwijzing, waarbij met name aandacht zal worden besteed aan eventuele onduidelijkheden en/of meningsverschillen over een groenstrook en de kadastrale aanwijzing;
- het proces van totstandkoming van de overeenkomst uit 2005 en de inspanningsverplichting die hieruit volgt.
De resultaten van het onderzoek worden medio december verwacht. Zolang het onderzoek loopt doet de gemeente geen verdere uitspraken over de zaak Emmaweg. Burgemeester Smit verklaarde vandaag: ‘Ik hecht aan een gemeentebestuur dat niets te verbergen heeft. Dat rechtvaardigt dit feitenonderzoek’.
Dossier Neef / Zuidsingel |