WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eerherstel voor Gert Zagt
Wijdemeren, za 20 oktober 2012

Gert Zagt drong juist wel aan op openbaarheid. Het verslag van de ILG commissie gaf maar de halve waarheid. De andere helft geeft de wethouder zelf.

Update 23-10-2012, 20.59: "In de reactie van wethouder Gert Zagt stond een alinea die ik opvatte als een persoonlijke oproep van Gert aan mij. Kennelijk was mijn interpretatie onjuist want de wethouder schreef vandaag dat hij het merkwaardig vond dat die tekst ontbrak. Om iedere schijn van censuur te vermijden hebben ik die alinea alsnog hieronder (cursief) toegevoegd. Bovendien zijn in de eerdere berichten uodates met links naar deze rectificatie geplaatst. Ik hoop dat de kwestie, veroorzaakt door een fout in het ILG verslag, uit de wereld is. RJ."

Gert Zagt: juist wel voor openbaarheid

Wethouder Gert Zagt licht hieronder toe hoe de discussie in de ILG commissie ging. Het blijkt dat juist hij aandrong op openbaarheid. In het verslag van de ILG commissie lazen wij dat niet zo, waardoor wij compleet op het verkeerde been werden gezet ten aanzien van de houding van de wethouder. Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor het verkeerde beeld dat ten aanzien van hem ontstond door dit misverstand. Het was de opsteller van het stuk (de ILG ambtelijke ondersteuning) die voorstelde om het stuk intern te houden vanwege de vermeende ongenuanceerdheid van de pers. De Wijdemeerse wethouder verweerde zich daar tegen. Het resultaat van zijn verzet was een persbericht.
(Bravo!!)

Daarmee voldeed hij juist wel aan de afspraak in het coalitieakkoord met betrekking tot transparantie.

Hieronder de toelichting die de wethouder ons zond. Daaronder het persbericht dat indertijd werd uitgegeven dankzij de actie van de wethouder.

Dat persbericht van de ILG commissie ontvingen wij indertijd niet zelf. Wel vonden wij het rond die tijd op de website van de gemeente. Het advies van de ILG commissie hebben wij indertijd op de WWK-site opgeslagen en beschikbaar gesteld.

Dossier Vaart in de Vaart

ingezonden brief

Geachte redactie,

Hoe zit het precies?

Een agendapunt op de ILG-vergadering van 14 juni 2012 was het
'Haalbaarheidsonderzoek vaarrecreatie 's Gravelandse Vaart / Karnemelksloot'. Het agendapunt was uiteraard, zoals gebruikelijk, vanuit de provincie voorzien
van stukken voor de commissieleden. (Zeg maar een ambtelijk advies.)
Eén van de kopjes in het stuk is 'Communicatie'.

Wat staat er onder het kopje Communicatie:
"Dit conceptadvies is een intern stuk. De materie ligt gevoelig en het is niet gewenst dat het proces wordt beinvloed door ongenuanceerde
berichtgeving in de pers over conceptadviezen. Voorgesteld wordt om het definitieve ILG-advies met een persbericht te begeleiden. Dit persbericht wordt opgesteld in samenwerking met de partijen die in de ILG-cie vertegenwoordigd zijn. (Waterschap, Wijdemeren en Natuurmonumenten)
."

Het is juist deze letterlijke tekst die ik vanwege de inhoud gedeeltelijk citeerde, namelijk de eerste twee regels, tijdens de openbare behandeling. Juist om daarmee openheid en transparantie te bereiken! Dat deed ik bovendien met de toevoeging: 'dat is voor het eerst voor de commissie', om daarmee de ongebruikelijkheid te onderstrepen.

Vervolgens is in de commissie besloten en heeft de provincie een persbericht
verzonden. (Zie bijlage)
In het persbericht is een link opgenomen naar het advies en het haalbaarheidsonderzoek. Alles is dus gewoon openbaar.

Update 23-10-2012, 21.07: Onderstaande alinea toegevoegd, waarmee de reactie compleet gepubliceerd is:

Jij trekt dus wel heel bijzondere en negatieve conclusies zonder vooraf enige gelegenheid te geven voor hoor en wederhoor. Ook in de subkop onder "Over Burgerparticipatie" ga je zelfs nog veel verder! Namelijk door een keiharde stelling: 'omdat wethouder Zagt het rapport ... niet wilde openbaren.' Ik zou het op prijs stellen als je dit alles ruiterlijk maar ook prominent rectificeert.

Groet,

Gert Zagt
(Wethouder en Wijdemerenvertegenwoordiger in de ILG commissie)

persbericht (NB. ca. eind juni 2012)

ILG-commissie AGV: Verder onderzoek naar vaarrecreatie alleen zinvol als overheden willen investeren

De ILG commissie Amstel, Gooi en Vecht heeft advies uitgebracht over een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor meer vaarrecreatie in de ‘s Gravelandse Vaart en de Karnemelksloot. Watersportorganisaties zien deze vaarten als belangrijke schakels in het netwerk voor de kleine recreatievaart. De ILG-commissie ziet mogelijkheden om het netwerk voor kleinschalige vaarrecreatie te verbeteren.

De ILG-commissies zijn door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland ingesteld om haar te adviseren over de projecten en programma’s in het landelijk gebied van Noord-Holland. De commissie benadrukt in haar advies dat verder onderzoek alleen zinvol is als de betrokken overheden bereid zijn te investeren in voorzieningen voor vaarrecreatie. Een afweging op louter financiële kosten en baten vindt zij te beperkt. Ook maatwerk en mogelijkheden voor tussentijdse bijstelling zijn onderdeel van het advies.
Ingenieursbureau Witteveen en Bos heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Wijdemeren. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat zowel de kosten van de voorzieningen voor vaarrecreatie als de gevolgen voor natuur en waterkwaliteit omvangrijker zijn dan verwacht.

Adviezen

Voorop staat voor de commissie dat verder onderzoek alleen zin heeft als overheden willen investeren in vaarrecreatie. Zij vindt dat de drie overheden verder moeten kijken dan alleen louter financiële kosten en baten. De commissie adviseert ook te onderzoeken wat mogelijk is aan vaarrecreatie, rekening houdend met waterkwaliteit en natuur in de Karnemelksloot en de ’s-Gravelandse Vaart Noord. Zij schat in dat maatwerk daar mogelijk is. Zij beveelt aan ook naar mogelijkheden voor compensatie van de milieugevolgen te zoeken. Verder vraagt de commissie aandacht voor de gevolgen voor de aanwonenden langs de ’s-Gravelandse Vaart Midden. Zij beveelt aan in elk geval uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor eigen aanlegsteigers voor bewoners en wat dit betekent voor het overige vaarverkeer.

De resultaten van deze onderzoeken kunnen bijdragen aan een gefaseerde vergroting van de doorvaarbaarheid bij de Noordersluis en fort Uitermeer. Ook verbetert de doorvaarbaarheid in Naarden, naar de Naardertrekvaart, door één brug op te hogen.

De ILG-commissie verwacht dat met deze maatregelen het netwerk dan voor kleinschalige vaarrecreatie (met een bootdiepte van maximaal 60 cm) tegen overzienbare en aanvaardbare kosten toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Vervolg

De ILG-commissie biedt haar advies aan aan de drie opdrachtgevers en aan de gemeenten Hilversum, Naarden en Weesp omdat maatregelen ook op hun grondgebied spelen. De provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente Wijdemeren beraden zich op het ILG advies en betrekken hierbij ook de andere gemeenten.  

Aanleiding

Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd door bureau Witteveen en Bos in opdracht van de provincie Noord-Holland. De provincie deed dat in samenwerking met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Wijdemeren. Aanleiding was een al lang lopende discussie over de functie van de vaarwegen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing. brief
foto
---
auteur
WWK/ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief