persbericht
BUITENKUNST op en over Buitenplaats Trompenburg in ‘s -Graveland
Op vrijdagmiddag 12 oktober laten leerlingen van een tweede atheneumklas van het Adriaan Roland Holst College tussen 13.00 – 14.30 in de prachtige tuin van Trompenburg hun kunstwerken zien.
De leerlingen hebben zich verdiept in de cultuurhistorie en de verhalen van Trompenburg. Ze zochten inspiratie voor het idee voor hun kunstwerk in een gebeurtenis uit de geschiedenis van de VOC. Zoals bijvoorbeeld het logo van de VOC, geuren van specerijen, de prachtige kostuums van de vroegere bewoners, de zeeslagen van Cornelis Tromp. De klas is geïnspireerd geraakt door de verhalen en beelden en heeft enthousiast gewerkt aan de kunstwerken. De kunstwerken worden in de tuin tentoongesteld.
De leerlingen nemen u vrijdag 12 oktober mee langs hun kunstwerken in een bijzondere beeldende cultuurhistorische les.
Het Roland Holst College werkt graag samen met (culturele) organisaties, om de verbinding met binnen en – buitenschoolse projecten te kunnen versterken. Want leren doe je niet alleen in het klaslokaal.
Sylvia Karres - Karres en Brands landschapsarchitecten bv. liet door middel van een prachtige powerpoint presentatie zien hoe de tuin er vroeger uit zag, hoe die gebruikt werd en hoe je daar nu mee om kan gaan. Karres en Brands kreeg de opdracht een plan voor de restauratie van de tuin te maken en laat zich misschien wel inspireren door de ideeën van de jeugd!
Anna van Stuivenberg - kunstenaar, vertelde de leerlingen hoe zij te werk gaat als ze opdracht krijgt voor een kunstwerk op een historische plek, ze prikkelt de leerlingen zichzelf vragen te stellen en stimuleert hen in het werkproces.
Michaël Gründeman, NME advies leidde de klas door Trompenburg en de tuin.
Hanke Wiegand - Kunstvakdocent heeft samen met Omgevingseducatie dit pilotproject ontwikkeld.
Het project werd een vakoverstijgend project, omdat het prachtig aansloot bij de geschiedenisleerstof. Geschiedenisdocent Fred Holdinga werd bijzonder geïnspireerd door de kunstwerken van de leerlingen en vertelde mooie geschiedenisverhalen waarbij de kunstwerken leidend waren.
Peter van Riet - Rijksgebouwendienst stemde toe in een openstelling van Trompenburg.
Alice Geijsel - Omgevingseducatie Gooi, Vecht-en Eemstreek was de initiatiefnemer en organisator van het geheel.
Met dank aan het Prins Bernardfonds voor de toegekende subsidie. |