ingezonden bericht
Doelstelling gehaald?
Woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, politiekorpsen, ze hebben allemaal prestatieafspraken aan hun broek gekregen. De overheid moet namelijk bedrijfsmatig denken weet-je-wel, zodat 'sturing op resultaat' mogelijk wordt. Jawel. Zelfs de Loosdrechtse bibliotheek moest er aan geloven.
De bibliotheek in Nederhorst de Berg.
In een raadsvoorstel van vorige week stond: "Met de bibliotheek is afgesproken dat wanneer zij vóór september 2012 voldoen aan de geformuleerde doelstellingen de bezuiniging van € 50.000,- overeind blijft in plaats van € 150.000,- in 2013". Dat scheelt mooi een ton, dus de bibliotheek zal best wel geprobeerd hebben om die afspraken na te komen. Is dat gelukt?
Méér dan uitlenen van boeken
De meeste doelstellingen zijn gehaald. De bibliotheek heeft bijvoorbeeld andere activiteiten ondernomen dan alleen maar boeken uitlenen. Je kunt persoonlijk wel vinden dat een bibliotheek er is voor het uitlenen van boeken en dat al het overige gedoe daar niet hoort, maar dat is niet relevant. Er is iets afgesproken - namelijk dat er andere activiteiten moeten komen - en dat is gebeurd. Mooi.
De prestatie ten aanzien van het aantal leden is echter niet gehaald. Het ledenaantal mocht niet met meer dan 15% dalen, en dat werd 17,8%. De conclusie moet dan zijn: prestatie niet geleverd, d.w.z. afspraak niet nagekomen. En dus gefaald.
Rechtlijnig
In de raadsvergadering bleek alleen de VVD bij monde van Martin Vuyk rechtlijnig te zijn. De andere fracties stelden zich boterzacht op. Ach, het was toch bijna gelukt… de intentie was toch duidelijk aanwezig... de bibliotheek kon er eigenlijk niets aan doen dat ze zoveel leden kwijtgeraakt waren… Miep van Hattem (DB) riep geëmotioneerd: "Het is eigenlijk niet echt helemaal fair om te zeggen dat de doelstellingen niet gehaald zijn". En Ben Steenvoorden (ex-PvdA) kwam met: "de prestaties zijn gehaald, op een paar procent na". Kortom, het was zielig voor de bibliotheek en daarom, zo zei Jan Verbruggen (CDA), moesten we het nog maar een jaartje aankijken.
De zaak werd nog interessanter toen wethouder Boermans als een soort Deus ex machina aankondigde dat hij de vorige dag een sms'je van de bibliotheekdirecteur gekregen had, waarin stond dat nu, "op dit moment", ook de afspraak ten aanzien van het aantal leden gehaald was. Dus, sprak hij opgetogen, de afspraken waren ALLEMAAL gehaald! Grappig. Je ziet het vaker bij politici, dat selectieve lezen. In de afspraken stond "vóór september 2012". Inmiddels was het eind november. Zelfs Martin Vuyk viel Joost Boermans daarover niet lastig; hij wist dat de wethouder en alle niet-VVD'ers in de raad het toch niet zouden snappen.
Omgaan met afspraken
Een tiental jaren geleden had de landelijke overheid een prestatieafspraak met de Spoorwegen. Met minister Netelenbos van Verkeer was afgesproken dat minstens 80% van de treinen op tijd moesten rijden. Op de peildatum bleek dat maar 79.9% te zijn. Conclusie: prestatie niet geleverd, d.w.z. afspraak niet nagekomen. Gevolg: zowel de directie als de Raad van Bestuur van de Nederlandse Spoorwegen moesten opstappen. Dat is andere koek dan het halfzachte gedoe in onze gemeenteraad.
Ik heb, net als de VVD, best wel sympathie voor de bibliotheek. Een paar weken geleden ben ik even binnengelopen bij het steunpunt in Nederhorst den Berg. Mooie ruimte, veel boeken. Zelfs een paar planken met boeken in grote letters voor mensen van mijn generatie. Maar daar gaat dit stukje niet over. Het gaat over de betekenis van prestatieafspraken. In dit geval waren ze NIET gehaald. En daar had de gemeenteraad consequenties aan moeten verbinden.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |