WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tussen de Dijken uitgesteld
Loosdrecht, vr 23 november 2012

De behandeling van het bestemmingsplan Tussen de Dijken vergde gisteren veel tijd en liep om half twaalf uit op een uitstel tot de volgende raad.


Druk overleg binnen WIJ en van de VVD met het CDA.
Theo Reijn (uiterst rechts) was inmiddels uit Hilversum teruggekeerd.

Er werd voorafgaand aan de behandeling een hele serie amendementen ingediend door verschillende combinaties van partijen.

Veel tijd, veel zienswijzen

De raadsleden hebben veel tijd besteed aan het horen van veertig indieners van veertig zienswijzen en kwamen gezamenlijk tot een aantal adviezen aan het college. De discussie en de amendementen gingen voor een groot deel over het feit dat het college was afgeweken van de adviezen van de raadsleden ten aanzien van de (natuur) bufferzone langs de Drecht en de grootte van de toegestane gebouwtjes. De raadsleden adviseerden 25 m2 met beperkte recreatiemogelijkheden en overnachtingen, het college beperkte de omvang tot 12 m2 met dagrecreatiemogelijkheden. En dat voor schuurtjes die nu 6 m2 mogen zijn.

Het debat verliep langs vrij voorspelbare lijnen. Dat werd al wat minder toen wethouder Abrahamse antwoorden gaf en de amendementen van commentaar voorzag en indeelde in onuitvoerbaar, onvoldoende beschreven en te ontraden.

Betrouwbare overheid


Wethouder Gert Zagt pleitte voor een betrouwbare
overheid en rechtsgelijkheid voor de burger.

Na deze zeer technische behandeling kreeg wethouder Gert Zagt bij uitzondering het woord, ondanks dat het onderwerp niet in zijn portefeuille zit. Met grote nadruk verklaarde hij dat hij in dit debat af en toe het gevoel had dat de andere deelnemers in een andere gemeente dan hij wonen. "Wij, het gemeentebestuur, staan voor een betrouwbare overheid, niet voor het belonen van illegaliteit. Wij moeten ons aan de regels houden. De amendementen belonen de illegaliteit die niet beloond mag worden." Over de activiteiten van de heer Ockhuizen zei hij dat deze maar door ging, ondanks handhaving, dwangsommen, gerechtelijke uitspraken en mediation.
"Laten wij dat als raad lopen, moeten we dan de revindicatie (het opspren van illegaal in gebruik genomen snippergroen) ook maar stoppen? Is het goed dat mensen die zich keurig aan de regels houden achter het net vissen? Blijkbaar wel." Hij verwees naar een eerdere uitspraak van D66-raadslid Nanne Roosenschoon: "Als we iets toelaten , dan doen we dat voor iedereen." Hij riep de raadsleden met klem op om nog eens goed na te denken over de amendementen en de gevolgen daarvan.

Flink schaven

Er werd geschorst. Na de schorsing kwam wethouder Abrahamse met een gedetailleerd oordel over de amendementen. Daarbij bleek dat er nog flink aan geschaafd moest worden. Burgemeester Martijn Smit raadde aan om dat niet op dat moment om 23.30 te doen, maar de behandeling uit te stellen tot de volgende raad en intussen nog eens goed naar de teksten te kijken.

Het was mooi geweest voor het moment.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief