WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Winkels blijven toch Dicht
Wijdemeren, vr 23 november 2012

De raadsvergadering kreeg gisteravond een emotionele opening. Wethouder Zagt stond een deel van zijn portefeuille af.

De publieke tribune was afgeladen vol met middenstanders die wilden horen of de winkels op 23 december wel of niet mochten openen als gevolg van een door de VVD ingediende motie met die strekking.

Veel belangstelling

Hat agendapunt was helemaal naar voren getrokken omdat er zoveel belangstelling was. Het werd geopend met een verklaring van een aangeslagen wethouder Zagt waarin deze meedeelde dat hij het onderdeel winkelsluitingstijden uit zijn portefeuille vlak voor de raad had overgedragen aan burgemeester Martijn Smit. Hij wilde voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat hij college en raad "gijzelde" met zijn diepst gevoelde overtuiging en principes. Daarom droeg hij de verantwoordelijkheid voor winkelsluiting over. De zaal veerde op. Betekende dat dan dat de winkels onder de nieuwe portefeuillehouder wel open mochten?


Wethouder Gert Zagt

Onder de rechter

Aan die hoop maakte burgemeester Martijn Smit snel een einde. Omdat C1000 de zaak heeft aangespannen bij de Raad van Beroep, waarmee de zaak "onder de rechter is", besloot het voltallige college dat de uitspraak van de Raad van Beroep in het vroege voorjaar afgewacht zou worden. Tot dat moment houdt het college vast aan het eerdere besluit dat de winkels dicht blijven.
Burgemeester Martijn Smit krijgt het gemakkelijker met zijn principe om bij stakende stemmen mee te stemmen met de portefeuillehouder in deze kwestie. Er kunnen geen stemmen meer staken.

Kerstmarkt op Nootweg?


Joep Frijdal (VVD) praatte de blaren op zijn tong.
Het mocht niet baten.

Aansluitend werd de motie van de VVD behandeld waarin deze partij vroeg om openstelling op 23 december voor alle winkeliers in heel Wijdemeren op grond van het gelijkheidsbeginsel. In het debat werd alles uit de kast gehaald. Omzetverlies omdat de Loosdrechters naar Kerkelanden gaan, het organiseren van een kerstmarkt aan de Nootweg, net als aan de Frans Halslaan en hardwerkende Loosdrechters die vlak voor de Kerst extra tijd nodig hebben om inkopen te doen.

Dwars door partijen heen

Het debat eindigde in een stemming die verrassende verschuivingen te zien gaf. Theo Reijn, de fractievoorzitter van het CDA, was afwezig vanwege de festiviteiten in Hilversum rond de nieuwe tunnel. De raad bestond derhalve uit 18 leden, waardoor staken van de stemmen dreigde. Zover kwam het niet, het werd 10 tegen 8. De verdeling van voor- en tegenstanders liep dwars door de partijen heen.

Voor de motie om de winkels open te stellen stemden Kees Haverkamp (CDA), Co de Kloet (DB), Henk de Kloet (DB), Joep Frijdal (VVD), Liesbeth Siderius (VVD), Martin Vuyk (VVD), Felix Flameling (GL) en Jan Hermans (PvdA).

Tegen de motie stemden Ben Steenvoorden (WIJ), Nanne Roosenschoon (D66), de complete DB fractie behalve de beide De Kloeten (7 stemmen) en Jan Verbruggen (CDA).

Het argument "onder de rechter" had Ben Steenvoorden (WIJ) en Nanne Roosenschoon (D66) verrassend genoeg overtuigd om dit keer tegen de kerstopening te stemmen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief