WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
G&E en GL tegen Ter Sype
Loosdrecht, ma 19 november 2012

De Gooi en Eemlander is bezig met een offensief tegen het besluit van het Hilversumse college om mee te werken aan nieuwbouw in Loosdrecht.

Sinds een week of twee is de Gooi en Eemlander gevuld met een serie artikelen van de hand van Eddie de Paepe (Geen Herie op de Hei) waarin deze de oppositie van GroenLinks in Hilversum steunt in hun verzet tegen maatregelen om nieuwbouw op Ter Sype in Nieuw Loosdrecht mogelijk te maken. Het eerste artikel van zijn hand werd op 10 november gepubliceerd. Daarna volgden nog enkele artikelen over deze kwestie.

Op 16 oktober nam het Hilversumse college na jaren touwtrekken een besluit. Het vliegveld wordt aangepast en mag onder voorwaarden beperkt gebruikt worden. Met de aanpassing wordt de weg vrij gemaakt voor nieuwbouw van circa 500 woningen op het terrein Ter Sype in Nieuw Loosdrecht, een lang door Loosdrecht en later Wijdemeren gekoesterde wens.

Stiekem, speculanten

Het bleef even stil, maar nadat er al enkele kleine artikeltjes van de tegenstanders waren gepubliceerd (vragen van Hilversumse raadsleden aan het college), ging de krant op 10 november los. Eddie de Paepe schrijft over het "stiekeme lobbyen" van de projectontwikkelaar en de voorlichting van het college van Hilversum door "de speculantenlobby". De termen tussen aanhalingstekens stonden, verbazingwekkend genoeg, letterlijk zo in de regiokrant. De gebruikelijke tegenstanders waren in het artikel weer van de partij, de actiegroep Geen herrie op de Hei, de provincie Utrecht, de gemeente De Bilt, niet nader genoemde milieubewegingen en de Vrienden van het Gooi.


De door Hilversum ingetekende weg begint bij de N201/Intratuin, loopt achterlangs Kerkelanden, langs het gemeentehuis over de Rading naar de Noodweg. Aan het eind daarvan bij de rotonde in de Utrechseweg, gaat hij rechtdoor om aan te sluiten op een nieuwe op- en afrit van de snelweg Almere-Utrecht.

Structuurvisie Hilversum

Afgelopen donderdag stond er in de krant weer een artikel van de hand van Eddie de Paepe. Dit keer over de structuurvisie van Hilversum. In die structuurvisie 2030 staat een weg ingetekend tussen de N201 (Vreelandseweg) en de A27 (snelweg Almere-Utrecht). Die geprojecteerde weg biedt een oplossing voor Wijdemeren en Hilversum. De Diependaalselaan, een zorgenkind met veel fijnstof en flinke files in de spits, in Hilversum wordt ontlast en het verkeer uit Wijdemeren en verder naar het westen (Vinkeveen, Aalsmeer) kan soepel de A27 bereiken, zonder dwars door Hilversum te moeten rijden. Bovendien kan die verbinding de extra verkeersdruk van de nieuwbouwwijk Ter Sype helpen verminderen. Een goede oplossing die getuigt van visie van het Hilversumse college. Overigens loopt de weg ook over grondgebied van Wijdemeren (Rading).

Protest GL en G&E

GroenLinks Hilversum en de Gooi en Eemlander zien dat heel anders. De krant en GroenLinks verzetten zich in de krant van afgelopen donderdag 14 november tegen de aanleg van de weg, alsmede tegen de aanpassingen aan het vliegveld om woningbouw op Ter Sype mogelijk te maken. Wethouder Lon Jooren-van der Boot van Hilversum stelt dat de structuurvisie een schets is van de mogelijke toekomst. Die structuurvisie moet nog goedgekeurd worden door de Hilversumse gemeenteraad.

Chocoladeletters Vliegveld

Vandaag slaat Eddie de Paepe weer toe. In chocoladeletters staat bovenaan op het regiokatern:

"Protesten tegen verharding vliegveld", met als bovenkop "Forse bezwaren van natuur- en milieuclubs, landinrichtingcommissie Noorderpark en bewoners Hollandse Rading".

De toon is gezet. In het artikel worden tal van instanties, milieuorganisaties en bewoners aan het woord gelaten die spreken over: "ernstig bezwaar maken", "mordicus tegen zijn", "zonder overleg opgesteld", geluidsoverlast in de hele regio tot Westbroek aan toe". Rob Klaassen, de woordvoerder van de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties (welke dat zijn vermeldt de krant niet) schreef een protestbrief aan het college van Hilversum. Rampspoed voorspelt hij als de plannen door gaan. Ten eerste komt er meer vliegverkeer boven het Noorderpark. Minstens zo erg is het dat de woningen in Ter Sype bewoond zullen worden door mensen die extra overlast gaan geven aan de Utrechtseweg, de Tolakkerweg en de Noodweg. Ook een inwoonster van Hollandse Rading laat zich in dergelijke termen uit. Er stijgt een sterke NIMBY-geur op uit het stuk in de Gooi en Eemlander.

Ping-pong

Moedeloos wordt je er van als je de afgelopen twintig jaar de ping-pong discussie en de besluiteloosheid van de overheden gevolgd hebt. Compleet sluiten van het vliegveld lijkt zo langzamerhand de enige oplossing. Of misschien moet de hele regio maar op slot, want iedere nieuwe bewoner maakt geluid. Een soort Goois bejaardenhuis.

Wijdemeren

Wijdemeren zit stil terwijl men geschoren wordt lijkt het, want er verschijnen geen persberichten of interviews in de media die tegenwicht tegen de G&E-GL lobby bieden. Het lijkt de vraag wie er allemaal dan wel voor het aanpassen van het vliegveld en nieuwbouw op Ter Sype zijn, nu de tegenstanders zo hevig de trom roeren.

Dossier Ter Sype / Vliegveld

bron
WWK
foto
site Hsum
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief