WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schoolschaaktoernooi
Loosdrecht, vr 9 november 2012

Raadslid Ab Krook (DB) opende het achtste Wijdemeerse schoolschaaktoernooi in de openbare basisschool De Linde.

ingezonden bericht

Antonius sterk bij Schoolschaak

Ab Krook was de eer te beurt gevallen het achtste schoolschaaktoernooi te openen. In de aankondiging werd een moment van stilte gevraagd voor twee voormalige vrijwilligers, Henk Passenier en Dick de Winter die beiden dit jaar overleden. De kinderen hielden zich daar keurig aan waarvoor dank.


Ab Krook (DB) doet de openingszet.

Er deden in totaal 19 teams mee, ze streden in drie poules om 6 finaleplaatsen.
Gelukkig zijn kinderen doorgaans behoorlijk eerlijk, en organisator Patrick Kreuning was daar zeer blij mee, want op een gegeven moment werd in een cruciale stelling door een leerkracht per ongeluk een zet voorgezegd. Alles stond of viel met die ene zet, en Patrick wilde die partij derhalve maar remise verklaren, want, wat moet je anders? Het meisje van de Sterrenwachter was echter zo eerlijk om te vertellen dat ze eigenlijk een andere zet had willen doen en ook al was de voorgezegde zet de winnende en de niet voorgezegde zet die het meisje had willen doen verliezend, ze was wel zo eerlijk om dat toe te geven en derhalve deed ze de verliezende zet.

Het is ook voor kinderen lastig om niet af en toe voor te zeggen, maar ook in het professionele schaken gebeurd dit nog wel eens, hoewel het niet mag. Kijken doe je met je ogen, maar we hebben in het verleden ook wel meegemaakt dat notabene een vrijwilliger zich met de partij ging bemoeien, voorzei en desnoods zelf de zet uitvoerde. Tja, die vrijwilliger hebben we daarna uiteraard niet meer gevraagd, er zijn grenzen nietwaar?

Al met al streden twee scholen uit Nedehorst den Berg, twee uit Kortenhoef en twee uit Loosdrecht mee om de prijzen.
In zijn openingsspeech vertelde Ab Krook dat schaken vooral heel goed is om ook je hersenen aan het werk te zetten, maar hij benadrukte ook dat bewegen minstens net zo belangrijk is, en daar heeft hij uiteraard voor 100% gelijk in.
Daarna mocht hij op het eerste bord van de Sterrenwachter 1 de openingszet verrichten, zij waren de verdedigend kampioen.

In poule 1 speelden 7 teams waardoor er elke ronde een team vrij was. Was het er spannend? Niet echt. De Warinschool uit Nederhorst den Berg, waar Johan Verburg al voor het tweede jaar les geeft, won overtuigend al zijn partijen, en ook al hadden zij maar 1 team, waar sommige scholen met 5 teams aantraden, dat ene team won overtuigend de poule. Van alle 24 partijen lieten zij maar twee punten aan de tegenstander. De Antoniusschool werd hier met team 2 de nummer twee. Ze hadden bijna 10 partijen minder gewonnen dan de Warinschool die een zeer sterke indruk heeft achtergelaten. Of zij favoriet zijn is nog niet bekend.
In poule 2 was team 1 van de Jozefschool de sterkste. Van de 6 teams waren zij een team dat 4 van de 5 rondes wonnen. De Antoniusschool was hier met team 4 de nummer 2.
In poule 3, ook een poule van 6 teams, bleek het eerste team van de Antoniusschool de sterkste, zij wonnen elke ronde en lieten in totaal maar vier van de twintig punten aan de tegenstander.
Team 1 van de Sterrenwachter, het team dat dus de wisselbeker verdedigt, werd hier tweede.

OBS de Linde, waar wel schaakles wordt gegeven, en de Curtevenneschool ontbreken in de finale, en dat terwijl men respectievelijk 4 en 5 teams had aangemeld. De Antoniusschool treedt met 3 teams aan in de finale, maar of zij eerste worden? Vooralsnog lijkt het een strijd te gaan worden tussen team 1 van de Sint Antonius en team 1 van de Warinschool, maar over een paar weken kan het ineens toch weer helemaal anders zijn.
Een groep van 80 kinderen heeft in elk geval weer een leuke middag beleefd in de ruimten van OBS de Linde. Bedankt voor de gastvrijheid.

Het schoolschaaktoernooi werd mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers: Theo Verbeek, Gabri van de Schootbrugge, Johan Verburg en Petra Rakke.
En dankzij de sponsoren waren er weer aandenkens en andere dingen als koek en limonade voor de kinderen. Die sponsoren zijn bedrijven uit de Wijdemeren, Oogmerk Briljant opticiëns, The Kids kindercasting, Berko, Rijwielhandel W. de Jongh, uitgeverij en weerstation de Arend en tot slot waren de gebroeders van de Bunt van de C1000 uit Loosdrecht zo vriendelijk de koek en limonade te sponsoren. Zonder u allen was dit niet mogelijk geweest.
Alle sponsoren, vrijwilligers, kinderen, begeleiders en de gastlocatie: Hartelijk dank namens organisator Patrick Kreuning, met zijn allen hebben we er toch weer een leuke middag van gemaakt.
De finale wordt later deze maand gespeeld in Nederhorst den Berg, dag en locatie worden nog nader bekend gemaakt.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief