WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Peuterspeelzalen in de Knel
Loosdrecht, Ankeveen, wo 7 november 2012

De Stichting Eigen-Wijzer, die peuterspeelzalen in Loosdrecht en Ankeveen exploiteert, schreef een brief aan het gemeentebestuur.

Morgenavond is de begrotingsbehandeling van Wijdemeren. Dan worden de kaders voor de begroting 2013 vastgesteld. Eigen-Wijzer vraagt om even te wachten op de maatregelen van het kabinet.

open brief

Geacht college van wethouders en burgemeester en leden van de gemeenteraad Wijdemeren,

In de programmabegroting 2013-2016 van de gemeente Wijdemeren die op 8 november tijdens de raadsvergadering wordt besproken staan een tweetal zaken die een grote impact hebben op de groep van 2 tot 4 jarigen in de gemeente Wijdemeren. Te weten: de bezuiniging op het Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE) budget van € 30.000,- en het stop zetten van de subsidie voor de peuterspeelzalen per 2014.

Wij, Stichting Eigen&Wijzer, een kinderopvangorganisaties in gemeente Wijdemeren en houder van peuterspeelzaal ’t Appeltje in Loosdrecht en Knuttegrut in Ankeveen maken ons ernstig zorgen over de negatieve effecten van beide bezuinigingsmaatregelen.

Graag willen wij deze negatieve effecten benadrukken en de gemeenteraad en het college vragen de voorgenomen bezuinigingen op de peuterspeelzaal en VVE niet door te laten gaan.Of op basis van de alternatieven die wij aanreiken het besluit van beide bezuinigingen in de tijd vooruit te schuiven.

Negatieve effecten bezuinigingen raken de kinderen van 2 tot 4 jaar

De negatieve effecten van de aangekondigde bezuingingen hebben vooral effect op kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar waarvan de ouders geen mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de kinderopvangtoeslag en dus de kinderopvang niet kunnen betalen. Dit zijn vaak de kinderen die in onze maatschappij kwetsbaar zijn en erg veel baat hebben bij het gebruik van de peuterspeelzaal om zich goed voor te bereiden op school. De verdere effecten voor deze kinderen zijn:

  • Het definitief sluiten en onherroepelijk sluiten van de peuterspeelzalen in de gemeente Wijdemeren. Dit betekent dat kwetsbare kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar niet meer terecht kunnen op een peuterspeelzaal.
  • Het ontnemen van kinderen van 2 tot 4 jaar om zich sociaal, emotioneel, cognitief en motorisch te kunnen ontwikkelen.
  • Het ontnemen van kinderen van 2 tot 4 jaar om zich goed voor te bereiden op het naar school gaan. In het bijzonder gaat door het verlies van de peuterspeelzaal Knuttegrut ook de peuteropvang van kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar verloren. In Ankeveen is het dan niet meer mogelijk om VVE kinderen op te vangen.
  • Door de sluiting van de peuterspeelzalen moeten de VVE plaatsen worden ingekocht op de dagopvang tegen hogere tarieven en maandkosten. De eigen bijdrage van ouders blijft hetzelfde waardoor de gemeente een hogere bijdragen moet betalen per VVE plek. Dit betekent per VVE plek een hogere uitgave uit het budget. Tegelijk met de afname van hetzeflde budget voor VVE betekent dit dat er vanaf 2014 minder kinderen gebruik kunnen maken van de VVE gelden. Het is daarom goed mogelijk dat enkele kinderen die voor VVE in aanmerking komen per 2014 geen VVE plek hebben omdat het budget niet toereikend is.
  • Er is veel geld geinvesteerd door de gemeente Wijdemeren om de kwaliteit van de peuterspeelzalen te verhogen. Door te investeren in opleiding van medewerkers en het inrichten van de peuterspeelzaal wordt voldoaan aan de eisen voor een VVE plek. Nu de peuterspeelzalen verdwijnen is dit een behoorlijke desinvestering.

Kortom, de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen zijn direct merkbaar voor de kwestbaarste burgers binnen Wijdemeren, onze kinderen.

Alternatief

Wij begrijpen heel goed dat er ook binnen de gemeente bezuinigd moet worden op de kosten. Graag willen wij mee denken en mee helpen om ook de peuterspeelzaal te blijven behouden binnen de gemeente Wijdemeren. Één maatregel hebben wij al samen met de gemeente uitgevoerd en dat is de introductie van combinatiegroepen waarbij kinderen die gebruik maken van de peuteropvang (ouders kunnen gebruik maken van kinderopvangtoeslag) en peuterspeelzaal samen in een groep worden opgevangen.

Een andere denkbare maatregel is om de peuterspeelzaal alleen toegankelijk te maken voor ouders die niet voldoen aan de criteria voor de kinderopvangtoeslag.

Als laatst en wellicht wel de belangrijkste is om de plannen uit het regeerakkoord van Rutte II af te wachten. In het regeerakkoord staat namelijk dat de gehele financiering van de peuterspeelzaal onder de wet kinderopvang wordt gebracht. (zie blz 36-37 regeerakkoord) Wat het effect is op de financiering van de peuterspeelzaal voorzowel de gemeente, houders of ouders is nog niet duidelijk.

Ons verzoek is daarom ook om het besluit over de voorgenomen bezuinigingen op het VVE budget en de peuterspeelzaal te verschuiven in de tijd totdat er meer duidelijk heid is over de effecten van de maatregelen zoals genoemd in het regeerakkoord. Wij hopen samen met de kinderen op uw begrip,

Met vriendelijke groet,

Petra Schipper en Martin Bosma directeur-bestuurders Stichting Eigen&Wijzer

Naschrift:

Als het kabinet net zo snel is met het bekend maken van deze maatregelen als met de exacte cijfers inzake de zorgtoeslag, dan moeten we volgens Stef Blok nog maanden geduld hebben tot maart. Red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
open brief
foto
---
auteur
open brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief