WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Waterwoningen om de Belt
Kortenhoef, za 10 maart 2012

In mei zal Afvalzorg samen met Natuurmonumenten en de gemeente een plan presenteren voor bewoning van de belt Groenewoud in Kortenhoef.


Google Earth: Linksboven de Kortenhoefsedijk, boven de kern van Kortenhoef, midden naar beneden de beltweg van de Zuidsingel naar de belt Groenewoud, Rechts van boven naar beneden de Emmaweg.
Onder het midden van de foto ligt de afgedekte belt Groenewoud.

Slepende kwestie

De kwestie van de belt Groenewoud ten zuiden van Kortenhoef sleept al een jaar of veertig. Midden jaren zeventig werd de zwaar vervuilde (categorie A in de gifatlas van Vrij Nederland) belt afgesloten en afgedekt. In de jaren daarna bleek sanering onbetaalbaar (en wellicht zelfs onmogelijk). Rond de eeuwwisseling ontwikkelde 's-Graveland een plan om de belt in te pakken en er samen met ING vastgoed en Natuurmonumenten een buitenplaats op te bouwen. Het kwam er nooit van. In december 2009 zegde ING vastgoed de samenwerking op.

Afvalzorg

Vorig jaar oktober kondigde wethouder Gerard Abrahamse aan dat er gesproken werd met de firma Afvalzorg B.V. over nieuwe plannen met de vuilstortplaats. In de raad van december vorig jaar gaf hij al iets meer duidelijkheid. Hij verklaarde toen: "Het college is het eens met DorpsBelangen dat de sanering van Groenewoud meer aandacht verdient. In overleg met
Natuurmonumenten en NV Afvalzorg wordt een plan uitgewerkt dat naar verwachting begin 2012 met de commissie REO besproken kan worden. Het plan ziet er volgens hem heel aantrekkelijk uit."

Waterwoningen

In de G&E van vandaag schrijft Casper van den Broek dat er volgens Afvalzorg plannen zijn voor een wijk met waterwoningen. Die zullen daar komen, nadat de "zeer giftige" belt is "ingepakt". In het water rond de belt zullen de waterwoningen komen. Het gebied rond de belt zal door Natuurmonumenten worden beheerd en ontwikkeld tot natuurgebied.

Dossier

Lees hier een historisch overzicht over de belt Groenewoud.

Uit ons eigen archief hebben wij een compleet dossier samengesteld.

bron
WWK
foto
Google Earth
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief