In de zaterdagbijlage van de Gooi en Eemlander stond gisteren een paginagroot interview met het oud-raadslid Nadja Jungmann.
Nadja Jungmann was van 1998 tot de herindeling in 2002 raadslid voor D66 in 's-Graveland. Zij was, toen zij begon, het jongste raadslid van het land. Simone Stevens interviewde haar voor de zaterdagbijlage van de Gooi en Eemlander over schuldhulpverlening, het onderwerp waarop zij gepromoveerd is. Nadja Jungmann is lector op de Hogeschool Utrecht over het onderwerp schuldenproblematiek en invordering. Daarnaast doet zij onderzoeks- en advieswerk vanuit haar eigen adviespraktijk.
Eén op de Tien
In het interview schetst Nadja Jungmann, inmiddels inwoner van Nederhorst den Berg, de toename van de schulden onder alle lagen van de bevolking. Was het voorheen de onderkant van de samenleving en de jeugd die zich in de schulden staken, nu komt schuldenproblematiek ook voor bij ZZP'ers, middeninkomens en mensen wiens huis bij verkoop zozeer in waarde is gedaald dat de hypotheek veel hoger is dan de waarde van het huis. Eén op de tien huishoudens heeft een schuld die ze zelf niet kunnen oplossen.
Registratie van schulden
In het interview pleit zij voor een registratiesysteem van schulden om eerder opkomende problemen te signaleren. Als dat er is kunnen er regels komen die het banken en andere instanties verbiedt om bij te dragen aan het verhogen van die schulden door meer leningen te verstrekken.
Het positieve van de huidige situatie vindt zij dat het gemakkelijker wordt om de sociale druk te weerstaan en eerlijk te zeggen als je geen geld hebt voor dure telefoonabonnementen, gadgets en uitgaan. "Nee zeggen mag weer."
Tien Puntenplan
In de gemeenteraad van 's-Graveland was Nadja Jungmann rond de eeuwwisseling de opsteller van het tien punten plan om het sociale beleid in de gemeente te verbeteren en te structureren. Voor de herindeling werd dat plan overgenomen in Nederhorst den Berg en deels in Loosdrecht.
|