WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jaar van de Bij
Wijdemeren, zo 24 juni 2012

Afgelopen vrijdag vond de aftrap plaats van het educatieproject het Jaar van de Bij voor de basisscholieren uit Wijdemeren.

ingezonden bericht

Jaar van de Bij, ook in Wijdemeren
Samenwerking levert mooi lesprogramma op!

Op 22 juni vond de aftrap plaats van het Jaar van de Bij voor de basisscholieren uit Wijdemeren. Imkerij ’t Schuurtje en Natuurmonumenten ontvingen zo’n 20 groep 8’ers van de Terpstraschool.

Op school waren de kinderen al voorbereid door een filmpje te bekijken over de verschillende soorten bijen in Nederland en wisten ze het verschil tussen honingbijen en “wilde bijen” om hierna hun kennis uit te breiden en te toetsen in de praktijk. Onder de bezielende leiding van Hetty Kastelein startte het programma in de tuin van de Imkerij en kregen de kinderen uitleg over een belangrijke boodschap: de bij is het dubbel en dwars waard om goed voor te zorgen en wij moeten dat met elkaar gaan doen.

In het kader van “het Jaar van de Bij” dus een mooie gelegenheid om er extra aandacht voor te vragen. De kinderen begrijpen nu, dankzij het lesprogramma, dat onze voedselvoorziening voor een groot deel afhankelijk is van de bestuiving die door bijen gebeurt. De wilde bijen en de honingbijen hebben het moeilijk, mede omdat het aanbod van bloemrijke graslanden af is genomen. Aan een egaal groen grasveld hebben ze niets. “Een woestijn voor de bij”, zoals Hetty uitlegt.

Natuurmonumenten werkt hard aan het bloemrijker maken van de hooilanden die zij in beheer heeft, en daarom was boswachter Esther Rust aanwezig, om de kinderen welkom te heten in een grasland aan de overkant van de imkerij. De pachter van Natuurmonumenten had er gelukkig vooraf voor gezorgd dat het midden van het natte gras al was gemaaid.

Grassen en bloemen, beestjes in en aan het water worden onder de loep genomen. Sommige leerlingen weten al veel over rugzwemmertjes, schaatsrijders, watervlooien, slakken en libellenlarven en andere leerlingen nemen in grote verwondering de watermunt mee omdat het naar echte pepermunt ruikt. De leerlingen zijn het er allemaal over eens, er kunnen veel meer bloemen en bijen in dit grasland komen. Ze nemen graag de opdracht aan van Hetty en Esther om mee te helpen met het inrichten van het wilde bijenhotel. De praktijkschool Hilversum heeft dit bijenhotel gemaakt.

Als het bijenhotel is ingericht dan zorgt Natuurmonumenten ervoor dat dit een mooi plekje krijgt in het grasland. Volgend jaar kan ontdekt worden of de wilde bijen het hotel zijn gaan bewonen!

Misschien kunnen deze leerlingen, dan inmiddels Brugpiepers als MaS stagiaires andere leerlingen meer leren over de bijen en hun omgeving. In samenwerking met het IVN worden er lesbrieven ontwikkeld waarbij Maatschappelijke stagiaires mee gaan helpen met het maken en begeleiden van de natuur excursies.

De komende maanden zullen nog enkele klassen van Loosdrechtse basisscholen deze lessen volgen. Vanaf september komen de lessen beschikbaar voor alle Wijdemeerse scholen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief