Vijftig burgers waren vanavond afgekomen op de voorlichtingsavond van de gemeente over het bomenbeleidsplan dat de inspraak in ging.
Nadat wethouder Gerard Abrahamse iedereen welkom had geheten was het woord aan Edwin Koot die optrad als gespreksleider van de avond. De informatieavond was onderdeel van de inspraakprocedure. Tot 7 maart kan bezwaar worden gemaakt tegen het bomenbeleidsplan.
Namens de gemeente waren drie medewerkers aanwezig om toelichting op het plan te geven. Martin Tijdgat, de bomenspecialist van de gemeente, legde uit wat de doelstelling van het bomenbeleidsplan is. Met dat plan wil de gemeente er voor zorgen dat het bomenbestand zal komen te bestaan uit bomen die goed kunnen gedijen en oud worden op de plek waar ze staan. Dat betekent dat bomen die niet geschikt zijn voor de Wijdemeerse natte zure grond gekapt zullen worden. Ook bomen die te weinig ruimte in de grond hebben, onder asfalt wortelen of op een plek staan waar leidingen aanwezig zijn zullen het loodje moeten leggen.
De criteria voor het toekennen van een kapvergunning worden verruimd in het kader van de deregulering. Bomen met een diameter onder de dertig centimeter mogen na invoering van het bomenbeleidsplan zonder kapvergunning gekapt worden. Daar staat tegenover dat monumentale bomen op een lijst komen van bomen die bescherming genieten. De gemeente kan die bomen aanwijzen, maar eigenaren of belanghebbenden kunnen die bomen ook voor de lijst aanmelden.
Vanuit de zaal kwam betrekkelijk weinig weerwoord. Een enkeling herinnerde aan de omstreden bomenkap langs de Leeuwenlaan, het Noordereinde en de Eikenlaan. Ook de fout met het kappen van knotwilgen langs de Hinderdam kwam nog even langs. Even dreigde de discussie over een individueel geval te gaan. Een eigenaar van een huis met tuin naast monumentale bomen van de gemeente deed zijn beklag over de rommel en het gevaar dat die bomen veroorzaken. De gemeente zegde toe om de situatie, waar al eerder contact over was geweest nog eens te bekijken.
Vanuit de zaal kwam de vraag om vroegtijdig inwoners te informeren als er bomen gekapt gaan worden om onaangename verrassingen te vermijden. Dat werd toegezegd. Men was bevreesd dat de verruiming van de criteria voor de kapvergunning tot aanzienlijke vermindering van het bomenbestand zal leiden. Ervaringen in andere gemeenten tonen aan dat dat niet het geval is. Bovendien worden op dit moment al bijna alle kapvergunningen na toetsing toegekend.
De avond verliep zonder al te veel zwaarwegende bezwaren en kritiek vanuit de zaal. Op de website van de gemeente is alles rond dit plan te vinden. Het beleidsplan, de kaarten van het gebied waar het plan betrekking op heeft, criteria van monumentale bomen en formulieren om tot 7 maart bezwaar te maken.
|