ingezonden brief
Kloppende praktijken
Hannie Humme stelt dat een aantal raadsleden van Wijdemeren de integriteit volkomen aan hun laars lapt. Dat is nogal wat! En, zo vraagt zij zich af, hebben wij geen burgemeester die dit soort kwalijke praktijken aan de orde stelt? Tja, er is wel een burgemeester en dat ben ik. Graag reageer ik op deze stelling.
Het punt waar het om ging was de discussie over de invoering van een 30 km zone op het Noorder- en Zuidereinde. Aspecten die in deze discussie aan de orde zijn betreffen verkeersveiligheid, leefbaarheid en verkeersafdoening. Aan deze weg woont een aantal raadsleden. Deze raadsleden hebben dus ook gestemd. En zo hoort het ook! De gedachte dat hier sprake is van belangenverstrengeling is niet aan de orde.
Bij belangenverstrengeling gaat het bijvoorbeeld om een zakelijke transactie tussen de gemeente en een raadslid. De schijn van een vermenging van belangen is al voldoende om dan terughoudend te zijn. Raadsleden zijn dat veelal zelf. En zo niet, soms per ongeluk of mogelijk zelfs expres, dan is er inderdaad een burgemeester die dat aan de orde moet stellen. In Wijdemeren heb ik dat nog nooit hoeven doen.
Raadslid Haverkamp deed op eigen initiatief een stapje terug omdat hij betrokken is bij de Diaconie van de Protestantse gemeente in Nederhorst den Berg. De gemeente Wijdemeren heeft grond gekocht van de Protestantse gemeente voor de aanleg van een fietspad. Dat Haverkamp even op de publieke tribune ging zitten was dus prima.
Maar spreken over belangenverstrengeling wanneer raadsleden in een straat wonen waar maatregelen worden getroffen? Hoe zit het dan met raadsleden die regelmatig over die weg rijden? Ook belanghebbenden die zich moeten onthouden van stemmen? En de aanleg van riolering in een wijk waar raadsleden wonen? Subsidie aan de sportvereniging waar het raadslid woont? Een winkelbestemming in een straal van 500 meter van een raadslid die gek is op winkelen? Een nieuwe school terwijl er raadsleden met kinderen in het dorp wonen?
Het zijn juist zaken waar raadsleden zich ondermeer mee bezig moeten houden. En natuurlijk ook in het eigen dorp of de eigen straat. In de wet staat dat raadsleden moeten wonen in de gemeente. Betrokkenheid met eigen buurt is dus vanzelfsprekend. En naar mijn opvatting ook goed want betrokkenheid met de eigen omgeving is belangrijk in het raadswerk.
Tot zover mijn reactie op de brief van Hannie Humme. Een inwoonster bij wie betrokkenheid overigens ook nooit ontbreekt!
Martijn Smit
burgemeester |