WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gym met de Raad
Wijdemeren, za 8 december 2012

Cor Koster pleit ervoor dat de gemeenteraad in de vergaderingen een pauze neemt om wat gymnastische oefeningen te doen.

ingezonden brief

Gemeenteraad in Beweging

Ik maak me soms wat zorgen over onze gemeenteraad. Niet zozeer over de geestelijke gezondheid van de raadsleden want die valt alleszins mee, maar over hun lichamelijke conditie. Vergaderingen duren vaak van 8 uur tot 11 uur en al die tijd zit iedereen maar te zitten. Omdat de meesten overdag ook een zittend beroep hebben voor zover ze niet achter de geraniums zitten, zit er erg weinig beweging in de raad. Daar moet wat aan gebeuren. Ik heb daartoe een voorstel.

Hopsen met Olga

Zelf kom ik best wel aan wat beweging. Ik hops namelijk elke ochtend na het ontbijt. Er is een tv-programma dat heet "Nederland in Beweging!" Ochtendgymnastiek dus. Eén van de presentatoren is Olga Commandeur en - laat ik het meteen maar toegeven - voor haar doe ik het. Een van de mooiste sportvrouwen die we ooit gehad hebben. En zo begrijpend! De manier waarop ze troostend zegt "Ja dit is zwaar hoor!" of "U mag best een beetje smokkelen" geeft mij de moed om door te gaan. Dat zegt ze onder andere bij het hakken-billen. Dat heeft niets met 50 tinten grijs te maken, maar is de oefening waarbij je je hakken tegen je billen moet slaan. Behoorlijk intens.

Terug naar onze gemeentelijke bestuurders. Daar hebben we slechts twee mensen die hun conditie in de gaten houden, burgemeester Martijn Smit en Ab Krook (DorpsBelangen). De eerste holt, de tweede fietst. Maar de rest doet voor zover ik weet niets of veel te weinig. Ik denk dat hier met name voor de voormalige sportcoach Ab Krook een taak is weggelegd.

Hopsen met Ab

Ik stel voor om elke avondvergadering om uiterlijk half tien te onderbreken voor 10 minuten hopsen. Ochtendgymnastiek in de avond? Ja hoor. Als je Samson en Gert beluistert dan is dat niet zo gek:

Er zijn geen betere manieren
om je spieren te plezieren
kijk m’n nek die wordt gewoon van elastiek
ik wil ‘s avonds ook wel ochtendgymnastiek

't Is makkelijk genoeg te regelen, en veel ruimte heb je niet nodig. Iedereen even naar het midden van de zaal. Ook de mensen op de publieke tribune want het is goed voor het contact met de burgers als die ook meedoen. Participerend burgerschap, weet-je-wel. De bode zet even wat ritmische muziek aan, Ab stelt zich op voor de groep en roept: "Stappen maar!" En daar gaan we… Een beetje warming-up, een stukje hartslagoefening, wat dribbelen, even hakken-billen, misschien wat training van de armspieren en tenslotte de cooling-down.

Die 10 minuten doen wonderen. Samen hopsen is niet alleen heel verbroederend maar ook heel verfrissend. En je kunt je frustraties even afreageren. Ik ben ervan overtuigd dat alles daarna veel vlotter door de raad komt.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief