WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Loenense Berusting
Loenen aan de Vecht, ma 27 augustus 2012

De Loenenaren zijn niet blij met hun herindeling. Hun gemeentehuis in de verkoop, hun dorpscentrum afgeblazen en de politiek is de dood in de pot.

In De Zijlijn

Déja Vu

In de krant van afgelopen woensdag stond een artikel van de hand van Casper van den Broek over de berusting die zich meester maakt van onze Loenense buren als onderdeel van Stichtse Vecht.

Ik las het stuk en kreeg een sterk déja vu. Het gemeentehuis om maar eens wat te noemen. Dat van Loenen gaat in de verkoop. Het Dorpscentrum van Loenen in de prullenbak. De politiek van Stichtse Vecht? Watjes. En dat alles verdriet de oud-Loenense raadsleden Mieke Hoek en Gjalt Jellesma zeer. Ooit was Loenen de grote voorvechter tegen herindelingen. Het Loenens Beraad was de Geuzennaam. Die heeft plaats gemaakt voor de Loenense Berusting.

Het Gemeentehuis

Het Loenense gemeentehuis gaat in de verkoop en dat vinden ze niet leuk in Loenen. Het is toch een stukje identiteit.
In Nederhorst kijken ze nu al tien jaar tegen hun voormalige gemeentehuis aan. Af en toe flakkert de hoop op dat het gebouw nog een rol in de gemeenschap zal gaan spelen, maar meestal is het dicht en treurig.
Over het gemeentehuis van 's-Graveland moeten we het maar niet hebben. Nadat de prijs van de soepfabriek was verlaagd om de deal binnen te halen, ging de buitenplaats Westerveld, volgens oud-burgemeester Wim Kozijn het mooiste gemeentehuis in Nederland, in de verkoop. Het moet gezegd, er is een prachtige renovatie aan gepleegd, maar de gemeenschap is het kwijt. En Brugchelen? Dat was gekocht om die grond te kunnen gebruiken voor uitbreiding van het gemeentehuis. Later werd Brugchelen weer verkocht door Ties Hagen. Nelleke Schenkkan (GL) diende een motie in dat het gebouw jongeren moest gaan huisvesten. Die motie werd aangenomen. Nu staat het gebouw leeg. Maar waar blijven de jongeren?
Dat het Loosdrechtse gemeentehuis een politiebureau werd, gaf weinig commotie. Kennelijk waren Loosdrechters niet zo gek op hun gemeentehuis.

Het Dorpscentrum

Nou dat is ook toevallig, ze hebben in Loenen, net als in Loosdrecht een Dorpscentrum. Nou ja, plannen voor een Dorpscentrum. Er is één enorm verschil. Het Dorpscentrum van Loenen is door de nieuwe raad van Stichtse Vecht naar de prullenmand verwezen, omdat het te grootschalig was opgezet. Het gaat niet door.
De Wijdemeerse raad kon daar nooit over besluiten, want de Loosdrechtse raad keurde de plannen in haar aller-, allerlaatse vergadering, een dag of tien voor de herindeling, nog snel even goed. En dus komt het er. In de stroppenpot zitten nu al 2,2 miljoen euro. Het Dorpscentrum lijkt in de publieke opinie al gereduceerd tot een parkeerplaats, wat gras en een VVD-bankje. Maar één enorm voordeel, je hebt er prachtig uitzicht op de Gondelvaart.

Bereikbaarheid en watjes

En dan de laatste verzuchtingen van de beide Loenense politici. Zij maken zich zorgen over de fysieke en mentale bereikbaarheid van het nieuwe gemeentebestuur. Daar vonden wij de haal- en brengservice voor uit. Ideetje?. Jellesma en Hoek vinden de nieuwe bestuurders te afstandelijk. Bovendien te bureaucratisch. En tenslotte, de nieuwe gemeenteraad van Stichtse Vecht vinden ze maar watjes die over zich heen laten lopen door het college. In Loenen was dat volgens hen heel anders. Frappant al die overeenkomsten.

Beste Mieke en Gjalt, slecht nieuws.
Het is zoals het is en het wordt niet anders.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief