WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
D66: Vragen over Paspoort
Wijdemeren, ma 23 april 2012

Nanne Roosenschoon, de fractievoorzitter van D66, stelt vragen over de opslag van biometrische gegevens op paspoorten.

ingezonden bericht

De Paspoortwet eist dat vingerafdrukken en een gezichtsscan worden opgenomen in Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten. Bij de opslag van biometrische gegevens volgens de Paspoortwet botsen twee Europese regels:

  1. Verordeningen 2252/2004 en 444/2009 stellen biometrie verplicht in reisdocumenten tegen id-fraude
  2. Privacy-artikel 8 van het Europees Mensenrechtenverdrag staat een dergelijke privacy-inbreuk zoals in de Paspoortwet alleen toe als deze strikt nodig is in een democratie.

De criteria voor het "nodig zijn" zijn onder meer "dringende noodzaak"; "effectiviteit", "proportionaliteit", "subsidiariteit" en "veiligheidswaarborgen".

D66 is van mening dat niet aan deze criteria wordt voldaan en dat deze inbreuk op het privacybeginsel op deze wijze niet acceptabel is.
De databank opslag van vingerafdrukken is door de tweede kamer voorlopig in de ijskast gezet wegens hoge foutmarges en de opslag ervan in de chip van het ID-bewijs staat ter discussie.

Vragen

D66 is van mening dat niet aan bovenvermelde criteria wordt voldaan, dat deze inbreuk op het privacybeginsel daarom noch gerechtvaardigd noch acceptabel is en stelt het college de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de stand van de digitale techniek die leidt tot kamerbreed erkende foutmarges van 20%-25% bij vingerafdruk verificatie?
    Deelt u onze mening dat dit biometrie middel daarom buiten proportie en niet effectief is om de verificatie doelstellingen van de Paspoortwet te behalen en dus nodeloos wordt toegepast?
  2. Bent u bereid de afname en chip-opslag van vingerafdrukken in uit te geven paspoorten en ID-kaarten onmiddellijk te beëindigen in het licht van geldende privacybepalingen in wetten en internationale verdragen? Zo nee waarom en zo ja wanneer?
  3. Bent u bereid de mogelijkheden te onderzoeken van een "light-versie" van paspoort en ID-kaart ( zonder vingerafdrukken ) die inwoners met bezwaren tegen biometrie in staat kunnen stellen ongehinderd de grenzen te overschrijden?

Wij verzoeken u deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

D66 Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief