WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hondecoeter in Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht, vr 20 april 2012

Van 22 juni tot en met 30 september toont het Loosdrechtse Kasteel-Museum Sypesteyn werken van Melchior de Hondecoeter.

persbericht

Schilder voor buitenplaatsen te gast
Melchior de Hondecoeter op Sypesteyn

Van 22 juni tot en met 30 september toont het Loosdrechtse Kasteel-Museum Sypesteyn werken van Melchior de Hondecoeter. Deze zeventiende-eeuwse schilder specialiseerde zich in pluimvee en watervogels, bosgronden, jachtstillevens, parklandschappen en balustrades met exotische vogels.

Stuk voor stuk thema’s die gewild waren bij eigenaren van buitenplaatsen. Hondecoeters werk maakt inmiddels deel uit van de belangrijkste museale collecties in Nederland en daarbuiten, maar zijn in Nederland door de verbouwingen van het Rijksmuseum en het Mauritshuis nu helaas nauwelijks te zien.

De meeste schilderijen in de tentoonstelling zijn afkomstig uit particulier bezit en dus voor het publiek normaal niet te bezichtigen. Deze kern van de tentoonstelling kon worden aangevuld met enkele museale bruiklenen.


Hoenderhof met opgeschrikte haan, Melchior de Hondecoeter

De tentoonstelling "Melchior de Hondecoeter, schilder voor buitenplaatsen te gast op Sypesteyn", is Sypesteyns bijdrage aan het Jaar van de historische buitenplaatsen en markeert het eeuwfeest van het kasteel. Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerde catalogus met teksten van J. Kearney en D.H. van Wegen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder (hoofdsponsor), het K.F. Heinfonds, het Rabobank Coöperatiefonds en de Stichting Vrienden van Sypesteyn.

Tijdens de tentoonstelling logeren op het landgoed rond het kasteel exemplaren van historische hoenderrassen, ter beschikking gesteld door de Nederlandse Hoenderclub.

Kasteel Sypesteyn en de tentoonstelling zijn te bezoeken met een rondleiding. Zie voor openingstijden en informatie over extra activiteiten www.sypesteyn.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief