WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vaartplan: Overstromingen?
Kortenhoef/ 's-Graveland, zo 30 oktober 2011

Het Waterschap AGV is bang voor overstromingen als een passant zelfbedieningssluizen in het Vaart in de Vaart project open laat staan.

De waterhuishouding in onze polders is een kwetsbaar systeem waar verschillen in waterhoogte van enkele centimeters zorgvuldig in stand worden gehouden om schade aan huizen, weilanden, oevers, planten, dieren en woonschepen te voorkomen. AGV is fel tegen het installeren van zelfbedieningssluizen in het kader van het project Vaart in de Vaart. Men is beducht voor overstromingen of droogvallen van delen van de polders als toeristen zelf de sluizen gaan bedienen en fouten maken. Bijvoorbeeld vergeten een sluisdeur te sluiten na vertrek. Dit opzienbarende standpunt van AGV staat in de G&E van gisteren.

Overstromingen en schade

Enerzijds kunnen er overstromingen ontstaan, maar anderzijds kan er, met name in droge zomers, schade ontstaan omdat woonschepen droogvallen en bijzondere planten en dieren zonder water komen te zitten. Volgens AGV kan een verschil van enkele centimeters al een ramp veroorzaken. Een angstig vooruitzicht.

Verkeersregelaars

AGV heeft nog meer bezwaren. Men vindt dat het waterverkeer bij de sluizen geregeld moet worden om chaotische situaties te voorkomen. Anderzijds is een permanente bemanning van de sluizen een dure aangelegenheid, die de kosten van de Vaart in de Vaart lus flink opstuwen.

Werkdocument

AGV heeft deze conclusies gerapporteerd in een werkdocument dat het waterschap samenstelde in het kader van het onderzoek van de provincie, de gemeente, watersportondernemers en het waterschap samen naar de haalbaarheid van openstelling van de 's-Gravelandse Vaart om een lus vanuit Loosdrecht te kunnen varen.

Wij hebben de website van het waterschap afgespeurd op het werkdocument. Het was helaas niet te vinden.

Dossier Vaart in de Vaart

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
somber
14 gr.
windkr. 2