WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Begroting Aangenomen
Wijdemeren, wo 9 november 2011

Gisteravond werd de begroting aangenomen met alleen de drie stemmen van het CDA tegen. Een teleurstelling voor wethouder Gert Zagt.


René Voigt (DB)

Theo Reijn (CDA)

Joep FRijdal (VVD)

De behandeling van de begroting verliep soepeltjes, zonder grote tegenstellingen of heftige debatten. 's Middags hadden alle fracties hun algemene beschouwingen voorgedragen. Met de afsplitsing van WIJ van de PvdA zijn er nu zeven fracties op eenversnipperde raad van negentien. In die raad zitten nu vier ëënmansfracties van D66, GL, de PvdA en WIJ. De inhoud van de algemene beschouwingen was redelijk voorspelbaar. DB was trots op wat er bereikt is en op de begroting, voor het eerst sinds tijden in de zwarte cijfers. De VVD hield een verhaal over de gemeentelijke financiën waaruit flinke zorgen spraken. GL mistte aandacht voor duurzaamheid in de hele begroting. Het CDA opponeerde tegen het subsidiebeleid, het accommodatiebeleid en de afbraak van het verenigingsleven. Ook pleitte het CDA voor gunning van opdrachten aan lokale ondernemers.


Felix Flameling (GL)

Jan Hermans (PvdA)

Nanne Roosenschoon (D66)

OZB stijging te laag

De PvdA en GL pleitten er voor om de OZB niet met 4%, maar met 8 % te laten stijgen. De PvdA wil met de meeropbrengst de dienstverlening, o.a. het groenonderhoud, verbeteren. GL wil dat geld besteden aan duurzaamheid. Ben Steenvoorden (WIJ) liet Mario Wouters WIJwater uitdelen. Zelf kwam hij op met een koffertje met het opschrift "Tweede Dinsdag in November".

Alle fracties spraken nadrukkelijk hun dank uit aan het ambtelijk apparaat voor de geleverde inspanningen, ondanks de afslankingen en de onrust in de organisatie. Alle algemene beschouwingen zijn te vinden op de gemeentelijke website.

Bij de reacties op de inbreng van de raadsfracties opende wethouder Gert Zagt, die trots was dat hij een gezonde begroting kon presenteren, iets wat in geen jaren gelukt was. Hij vreg met klem om unanieme steun voor de begroting in deze moeilijkem tijden.


Op de achtergrond het ambtelijk apparaat.

Geen echte meningsverschillen

Er was niet direct een onderwerp waarover men het onderling fundamenteel oneens is, zoals dat vaak bij begrotingsbehandelingen voorkomt. Vrijwel alle fracties klaagden over het gebrekkige groenonderhoud in de gemeente. Zoals altijd kwam het verkeer weer ruim aan de orde, waarbij geen nieuwe standpunten genoteerd konden worden. Opvallend was dat Jan Hermans (PvdA) zich tegen het visiestuk over de toekomst van Wijdemeren in recreatie en toerisme keerde. Hij vond dat er nu wel belangrijkere zaken zijn om geld aan uit te geven. Portefeuillehouder burgemeester Martijn Smit (ook PvdA) was dat niet met hem eens.


Burgemeester Martijn Smit

Wethouder Gert Zagt (DB)

Wethouder Gerard Abrahamse (VVD)

Wat is een groot project?

Er onstond een debatje met wethouder Gerard Abrahamse over 30% sociale woningbouw in grote bouwprojecten. Het college had formeel geantwoord dat die regel geldt voor projecten groter dan 5 tot 10 woningen. De VVD was het daar niet mee eens en vroeg de wethouder: "Wat is een groot project?" Gerard Abrahamse bestudeerde het plafond enige seconden en kwam met het verlossende woord. "Twintig woningen of meer." Dat antwoord leidde tot commotie bij enkele andere fracties, omdat het in tegenspraak was met het formele antwoord van het college. "Bedenkt u dat nu hier ter plekke, of is dat een collegestandpunt?" :wilde Theo Reijn (CDA) weten. Even later bleek wethouder grote projecten Jaap van Waveren (DB) primair voor die woningbouwprojecten verantwoordelijk te zijn. Ook die bracht echter geen licht in deze sociale woningbouwduisternis.


Wethouder Jaap van Waveren (DB)

Wethouder Joost Boermans (D66)

Burgerschoffelaars

Ook over het openbaar groen werd veel en lang gesproken. Theo Reijn (CDA) nam hier het voortouw. Stimuleer bewoners om zelf het onderhoud te plegen en geef ze een budgetje waaruit ze dat kunnen bekostigen was zijn pleidooi. Ook lokale bedrijven zouden wat hem betreft bij het onderhoud betrokken moeten worden. Vrijwel alle fracties beklaagden zich over het achterstallig onderhoud. Sommige fracties (o.a. GL) waarschuwden voor hoge kosten als het onderhoud te lang achterwege blijft.


Ben Steenvoorden onthult een flesje WIJwater.

Pot voor verkeer

DB, bij monde van Joep Nuissl, stelde voor om ieder jaar een fors bedrag (€ 150.000) in een aparte pot te storten ten behoeven van het verkeer. Met dat bedrag zou dan onderzoek bekostigd kunnen worden naar de aanleg van een rondweg om 's-Graveland. Joep Frijdal (VVD) dacht dat een dergelijk onderzoek ven enkele duizenden euro's gedaan zou kunnen worden. Daarin werd hij bijgevallen door Theo Reijn (CDA), die erop wees dat er al heel veel regionale onderzoeksresultaten beschikbaar zijn. Ook Jan Hermans (PvdA) voind dat er eerst een quick scan gedaan zou moeten worden naar een rondweg. alvorens grote hoeveelheden geld in een aparte pot te storten. Uiteindelijk werd een compromis bereikt.

Geprikkeld

Tussen Joep Frijdal (VVD) en Theo Reijn (CDA) kwam het de hele avond niet meer goed. In zijn algemene beschouwingen had Reijn zich flink afgezet tegen de coalitie van DB, VVD en D66. Kennelijk was dat Frijdal in het verkeerde keelgat geschoten, want de hele avond kreeg Theo Reijnstekelige opmerkingen van Frijdal.

Tamme middag en avond

Nadat tegen tien uur gisteravond gestemd was over vier amendementen en ca. elf moties, werd uiteindelijk gestemd over de begroting zelf. Ondanks de oproep van financiënwethouder Gert Zagt stemde het CDA btegen de begroting. Als motivatie gaf het CDA op dat men tegen de korting op subsidies is, tegen het slechte groenonderhoud en tegen het accommodatiebeleid. Met zestien tegen drie werd de begroting aangenomen na een tamme middag en avond.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
16 gr.
windkr. 2